C suli - Apa, taníts meg C-ben programozni!

2016-10-27

 

Ha nem szeretnél tanulni, senki sem segíthet,
Ha elhatároztad, hogy tanulni fogsz, senki sem fog tudni megállítani.
(anonymus)

A fiam nemrég azt mondta "Apa taníts meg C-ben programozni!". Könnyű azt kérni, ... mondtam ... "Persze". A magyar történelemben nem én leszek az első király, aki okítani próbálja a gyermekét :).

Kicsit nehezen haladok, mert többször újrakezdtem ezt az írást, szeretnék én is elégedett lenni vele. Sok helyen leírják, hogy a C nyelv alkalmas alacsony szintű, vagyis áramköri szintű programok írására is, de inkább olyan tananyagokat találni, amik vagy matematikai oldalról közelítenek, vagy analitikusan, lexikon szerűen véggigmennek a C elemein. Én megpróbálom a C nyelvet úgy bemutatni, hogy közben áramköröket fogunk vezérelni vele. Fontos megjegyeznem, nem szándékozom a C összes elemét bemutatni. Aki járt már a web lapomon (www.tkiraaly.hu), az láthatta, hogy általában az Atmel ATmega mikrovezérlőit használom, így lesz ez most is. A web lapomon lehet találni a témához kapcsolódó leírásokat áramkör készítéshez, a programok letöltéséhez, miegymáshoz.

Manapság mindenben csücsül egy számítógép. A mobilban, a TV-ben, a tűzhelyben, a kocsiban, és még a PC-ben is :). A legtöbb automata háztartási berendezésben mikrovezérlők vannak. Az ember kezdetben nem sokat ért ilyesmihez, de vélhetőleg fúrja az oldalát a kíváncsiság, hogyan lehet rávenni egy kis soklábú bigyuszt LED-eket villogtatására, kapcsolók figyelésére, hangszórók csipogtatására, feszültség mérésére, számítógéppel való beszélgetésre? A mikrovezérlő (továbbiakban uC-t fogok írni) tulajdonképpen egy komplett kis számítógép, van benne egy mikroprocesszor, memória, és számos illesztő áramkör, úgynevezett periféria.

Az ATmega uC-kkel talán az Arduino rendszeren keresztül lehet a legegyszerűbben megismerkedni. Az Arduino C++-t használ, én most nem erről fogok írni. Annak, aki Arduino-val szeretne foglalkozni, egy tipp a beszerzési forrásra:

http://www.banggood.com/Wholesale-Arduino-SCM-and-3D-Printer-Acc-c-2153.html

Innen letölthetők egybetömörítve a leckékhez készített programok. Még nem fejeztem be az írást, bővíteni fogom, ezért érdemes néha újra letölteni.

 

 

megszakítás kezelés
soros port kezelés
AD kezelés