APH2 AVR programozó és soros kábel

2012-01-02

 

A dátum egy kicsit megtévesztő, mert az új programozó/soros fejet tavaly csináltam, de csak most készült el hozzá a web lap. Egyre jobban szűkűlnek az ember lehetőségei, jó ha egyáltalán egy soros portja van az embernek. Szóval állandóan dugdosni kellett a kábeleket, ha programozni akartam a cuccost, vagy kommunikálni akartam vele. Ezért azt gondoltam egy olyan kábelt készítek, amit nem kell a soros portba ki/be dugdosni, egy átkapcsolóval ellátja mindkét feladatot.

Persze megint hátúlról kezdem (állítólag így ha az ember el...., újra kezdheti előlről :). Kipróbáltam USB/Soros átalakítóval is, de valamiért nagyon lassan ment a program letöltés. Szerencsére van még a kezem ügyében egy régi laptop, amin van soros port, azzal minden rendben volt. Azután alaposan átnéztem a gépem alaplapjának doksiját is. És volt rajta, csak nem volt a hátlapra kivezetve. Áttúrkáltam a kacatjaimat, és találtam régebbről hátlapi soros porti kivezetést. Elkezdtem imádkozni, hogy klappoljon az alaplapomhoz, és lőn csoda, klappolt. Mégjobban megnéztem az alaplap doksiját, az alaplapi tüskesorba a 9 pólusú delta csatival megegyező számozás szerint voltak az erek. Lehet, hogy ez a szabvány, de okosan van kitalálva.

Tulajdonképpen ez a végeredmény. A fej engem egy kalapácsra emlékeztetett, amivel a vasba belekalapálom a progit, ezért neveztem el AVR Programmer Hammer-nek, Azaz APH2-nek. Az APH1 úgy született, hogy egymás mellé rajzoltam a korábbi ISP kábelfejemet, meg a soros port illesztő áramkörömet. Ez az ábra annyiból jó, hogy jól követhetők rajta a jelek. Talán még a NRES lábra lehetett volna egy felhúzó ellenállást az AVR részre csippenteni.

Ha jól megnézzükaz áramkört, sok szép alkatrészt tartalmaz, ami egyszerüsíthető. Az egyszerüsített áramkör lett az APH2. Általában szeretek illeszkedni a szabványos csatlakozó kiosztásokhoz, de most nagy levegőt vettem, és szakítottam ezzel a gyakorlatommal. Egyrészt az a problémám, hogy a Kanda csati kiosztás sok felesleges lábat tartalmaz, másrészt szeretem a csatiban a beragasztott/tömött lyukat, így az ember nem döfi fel fordítva.

A minimalista tervezés jegyében a 6 eres telefon zsinór zsugorcsővel rögzítettem az áramkör nyeléhez, és az ereket direktbe forrasztottam az áramkör megfelelő pontjaira. Az áramkörön lévő átkötés alámarrás miatt került a panelra. Utólag vettem észre miért kínlódtam meg a panellal, 0,1 raszter széles csíkokkal nyomtattam, és úgy látszik ez a műnyomó papírnak már vékony. A közreadott PDF-ben már javítottam a csíkszélességet 0,15-re. Most látom, hogy a panelt elfelejtettem lemosni és a fehér vezeték vége sem látszik. Végül is az a GND, aki nem találja meg hova kell kötni, inkább ne fusson neki ennek az áramkörnek. Azt a lyukat kell mindkét csatin betömni, amelyikhez nem megy vezeték.

A kábellel való programozás nagyjából megegyezik az ISP kábelemnél leírtakkal. Ha pedig az AVR soros portjával akarunk beszélgetni, kábel lehúz, fej megfordít, másik csatira dug, terminál progi indít.

Itt a vége, fuss el véle, legytek az én vendégeim, innen letölthetitek a hozzávalókat összecsomagolva.