AVR ISP letöltő kábel

2008-11-25

 

Ezzel a kábellel a számítógépünkön (általában ugye PC-n) megírt és lefordított programot tudjuk letölteni a mikrovezérlőbe. Több napi böngészés után, előszőr egy párhuzamos portra (printer) kapcsolható kábelt készítettem. A legtöbb helyen ezeket ajánlgatják. Rögtön ezután rátaláltam egy másik kábelre, ami sokkal használhatóbbnak tünt. Annyira, hogy ezt az első párhuzamos portra csatlakozót ki sem próbálva, megépítettem a második, soros portra csatlakozó kábelt, amelyik be is vált. Gondolkodtam, hogy egyáltalán kitegyem-e az első kábel doksiját, de lehet, hogy segít majd valakinek. (Annyit tudni kell hozzá, hogy az alaplapomon a párhuzamos port már nincs kivezetve a hátlapra, csak egy tüskesor található rajta, és ennek bekötése is megtalálható a rajzon. A kábelben sajnos van egy kis hiba, félrértettem a leírásokat, nem a kábelre, hanem a programozandó panelre kellene feltenni a programozást visszajelző LED-et. El is hagyható a progamozás visszajelző LED, de javítható is, a K3-ról az ellenállást le kell vágni, és össze kell helyette kötni a K2-vel.)

És most nézzük azt a soros kábelt, amiért az előzőt a sutba dobtam. Már magam is lassan elfelejtem, hogy milyen sokat kínlódtam, keresgéltem a neten a kábelekkel kapcsolatos infókat. Nagyságrendileg 20 bekötést, programletöltőt, leírást gyüjtöttem be, és szokásomhoz híven egyre nagyobb lett bennem a káosz, míg a végén letisztultak a dolgok. Eszelősen sok időt töltöttem el, és ott áltam egy kupac leírással. Nem is próbálom számszerűsíteni, mennyivel jobban jártam volna, ha az MSC Budapestnél megveszem az AtavDragon fejlesztő kártyát, ami a rajta lévő dolgokkal való fejlesztésen kívűl, több programozási módot is kínál USB-n keresztül, jelenleg mindössze 12, 200HUF+Áfonya áron.

A begyűjtött anyagok között rátaláltam egy arab gyerek kapcsolására. Kezdtem keresgélni, hol is találtam. Azután találtam soros porti kábelt a PonyProg oldalán (lentebb írok a programról részletesebben). Az igazán gondolat ébresztő kábel, az Olimex oldalán található kapcsolás volt. Ha már annyian csináltalk, annyiféle kábelt, egy kicsit csavartam rajta én is. A működés lényege, hogy számos eszköz az úgynevezett SPI soros kommunikációval működik. Így programozhatók az AVR-ek is. Chip-ek között általában az SPI vagy az I 2 C névre hallgató soros kapcsolatot használják. Ezektől eltér a PC-nk soros portja, aminek RS232C a neve. Nevezik még V24-nek is, mert a vezetékeinek a jelszintje előírás szerint +/-12V. A bemenetek komparálási szintje viszont +3V-nál van. Ez teszi lehetővé, hogy +5V-ról is meg tudjuk hajtani. Mivel a mi eszközünk viszonylag csak 0-5V tartományban működik, a jelvezetékek meg vannak fogva egy-egy zéner diódával. A tranzisztor bázisa, ha jól emlékszem olyan -5-7V-os feszültséget visel el, ami felet letörik (megadja magát). Elég lenne egy sima diódával megvédeni, de egyszerűbbnek látszott, ha ide is egy zénert teszek, így nehezebb a diódákat összekeverni :) Visszatérve a kapcsolás működésére, a PC soros portja hardware-ből az RS232C kommunikációt tudja. Ezért az SPI-hoz szükséges vezérléshez a program a port egyébként handshake-re használt jeleit billegteti/figyeli. A soros port TxD jelvezetéke programból invertálható, vagyis ki/be kapcsolható, ezzel van a NReset láb vezérelve egy szem tranzisztor közbeiktatásával. Még egy gondolat. A kábel egyszerűbb a PonyProg SiProg kábelénél, viszont nem alkalmas az PonyProg oldalon található adapterekhez. (A SiProg a V24 jeleiből összegyűjt egy kis áramot is, amivel megtáplálja a programozandó chip-eket, valamint be van kötve a 3-as láb is, szóval ha valaki az AVR-eken kívül máshoz is akarja használni, az inkább építse meg a SiProg-ot!)

Többféle ISP csatlakozó bekötés is fellelhető a neten, én az eredeti Kanda csati mellett maradtam. Elkészítettem a kábelfej paneltervét, ami elég egyszerű lett. Gyorsan össze akartam dobni a kábelt, így történt, hogy a panelt nem csináltam meg, csak egy darabka csupalyuk panelon forrasztottam össze az alkatrészeket. Az életben nem ilyen nagy ronda, és ha nem figyelek oda rá, nem is bántja a szemem :(.

A 8-as lábat szemeltem ki a betömésre/kicsípésre, nyilván nem szükséges 4 földelő láb.

Itt a vége, fuss el véle, legytek az én vendégeim, innen letölthetitek a hozzávalókat összecsomagolva.