Zümikézés

2021-05-09

 

Nem kergültem meg, és nem lettem tisztaság bolond. Idén amikor kipattantak a gyümölcs fák virágai, csak esett, és esett, és egyre hidegebb lett.

Azt olvastam, a méhek, már ha egyáltalán vannak, 10 fok C felett repülnek ki a kaptárakból. 10 fok sem volt, méhek sem voltak, el voltam keseredve. Gondoltam már rá, hogy jó lenne 1-2 kaptár, de a méhekhez érteni is kell, meg foglakozni is kell velük, szükség esetén etetni, itatni, kezelni kell őket. Azon lamentáltam, hogyan lehetne beporozni a virágokat. A meggyhez állítólag lehet kapni valami tablettás permetszert... :(, de nekem mindenféle fám van. Vettem egy kínai szivárványos porseprűt, rászigszallagoztam egy kimustrált felmosónyélre, és nekiálltam sajátkezűleg leporolni/beporozni a virágzó gyümölcsfákat (ez konkrétan egy Stanley szilva).

Nos, tudom, hogy egy szorgalmasan dolgozó méhecske a feje búbjáig virágporos, le is fényképeztem. A műszálas porseprűn nem láttam virágport. Ez aggasztott, de azért csak reménykedtem, és vártam.

Boldogult Nagyapám is szerette a cseresznyét, ezt a Germersdorfi cseresznye fát még ő vette. A Germersdorfinak hatalmas, roppanó, csodálatos ízű gyümölcse van. Persze mindig van CSAK. A Germersdofinak az egyik hibája az, hogy önmagában nem nagyon terem, kell mellé mondjuk egy Van cseresznye (egyszer vettem, de nem vált be, kivágtam). A másik, hogy viszonylag későn, június elején érik, és ha nem figyelünk oda, kiderül, hogy nem csak nekünk ízlik, hanem a kukacoknak is. Mindig termett 1-2-3 kosárnyit a fa, de ennyi cseresznye még sohasem mutatkozott rajta.

Meggyből sem mindig terem elég. Idén külön aggodalomra adott okot, hogy a virágok egy része megbarnult, elfagyott. Most nagyon bizakodó vagyok.