Villanjkörte

2013-12-22

 

Vettem/kaptam egy párvillanj körte készletet, majd Karácsonyra, szóval, még nem, de ki kelett próbálnom egy kicsit, igazából nagyon. Mielött komoly emberek beszólnának, ez nem stúdió vaku, csak hasonló, amit kis pénzű emberek meg tudnak venni otthonra, és minden kritika dacára sokmindenre jól használható. A Microsat forgalmazza jelenleg, 10 kHUF/szet áron. Egy szet áll egy állványból, egy befogó fej/kapcsolós foglalatból, egy fehér ernyőből, és egy villanj körtéből, és egy távvezélő kábelből. Valamivel több mint 1kHUF-ért lehet kapni a villanjkörtére tekerhető szines kupak készletet, amivel a fénye szűrhető.

Ez a villanj körte nem más, mint egy 230V-os lámpa foglalatba csavarható, hálózatról üzemelő vaku. Van egy távirányító bemenete, van egy fényérzékelője, és van egy elsütő gombja. Az elsütő gomb nyilván csak a működőképesség elenőrzésére jó, illetve a vaku elrakásakor a töltés kisütésére. A fényérzékelő segítségével képes mondjuk a fényképező beépített vakujának fényére elindulni. Ezzel az üzemmóddal számos embernek akadt gondja. Én mondjuk olyan szerencsés voltam, hogy egy kedves barátomtól már korábban jutányosan beszereztem egy használt rádiós távirányítót, amivel gond nélkül működtek.

Itt látható a varázslat. Az étkezőt kisajátítva hatalmas rendetlenséget csináltam. Az asztalon egy szerszámos dobozzal megtámasztottam a két szet két dobozát, az egészet letakartam egy fonákjára fordított viaszos vászon terítővel. Tárgyfotózás Tibor módra. A háttérbe sokat sejtetően sorakoznak kölönböző alanyok. Az összes fotót Canon 35mm f2-es obival csináltam. Sokáig el akartam adni, de közben megint rájöttem mennyire jó. Kivételesen most előbb elolvastam, hogyan is kell vakuval dolgozni, igyekeztem úgy csinálni, és működött ! :) A gépet manuális állásba tettem, érzékenységet ISO100-ra állítottam, egy jó hosszú 1/40-es expozíciós időt állítottam be. Az kép világosságát gyakorlatilag csak a gép lerekeszelésével lehet szabályozni. Amivel megy a mélységélesség is :(. Gondolom ilyenkor jó a stúdió vakunak nevezett eszközök, amelyeken lehet a villanás teljesítményét is szabályozni. Mondjuk itt is lehetett volna távoabbra állítani a vakukat, ha lett volna hely :(. Hogy milyen rekesz nagyságot érdemes beállítani, az objektívektől is függ.

Sok béna fotót csináltam. Ezzel az elrendezéssel csináltam egy sorozatot, különböző rekesznyílásokkal. Ez f11-el készült.

F10

F9

F8

F7.1

F6.3

F5.6

A gépet vaku megvilágításra állítottam, ennek ellenére érdekesen lilásan elszineződtek a képek. Ezt viszonylag könnyen lehetett utólag kompenzálni. Barátomnak igaza van, hogy jobb lenne raw-ban dolgozni, akkor még több lehetősége maradna az embernek. Számomra érdekes módon, inkább azokkal a fotókal lehetett jobban dolgozni, amik egy kicsit alúl voltak exponálva, a full fehér, beégett képekkel már a programok sem tudtak mit kezdeni.