Tibibog

2017-01-05

 

Bizony, a cím nem elírás, itt nem Tibi bácsi a most divatos blogjáról van szó, hanem Tibi bácsi csomójáról, amit pendrive-okhoz fejlesztettem ki, vagy kitaláltam? Párom szerint ez egyszerűen Tboy-görcs. A probléma abból adódott, hogy több pendrive-om van, mint nyakpánt függesztő hurkom. Az sem biztos, hogy így hívják. Utóbbi időben kerestem mobil telefonosoknál, de nem sikerült sem olcsón, sem drágán beszereznem. Tehát elkezdtem agyalni, hogyan lehetne ilyesmit barkácsolni. Az már csak mostanában fordult meg a fejemben, hogy egyszerűen csak egy fület kellene a pendrive-ra kötni. Gondoltam, hogy jól fog jönni a horgászós múltam. A neten keresgélve azt kellett tapasztalnom, hogy sem a horgászokat, sem a hajós embereket nem izgatják a pendrive-ok. Pontosabban vannak fülek, karabinerek amire ezer féle módon tudnak damyl-t kötni, de az, hogy egy kis lukba kössenek egy fület, erre eddig még nem gondoltak.

Egy csomót, értitek, egy csomót kísérleteztem. Csak a leghasználhatóbbat mutatom be. Körülbelül 4x olyan hosszú szálra van szükségünk, mint amekkora fület szeretnénk kötni. Hogy jobban látsszon, egy kulcskarikára madzagból kötöttem meg.

A képek szerint egyszerűen félbehajtjuk a szálat, átfűzzük a karikán, a fület összefogjuk a szál két végével, és egyszerűen megcsomózzuk. Ha damyl-t, vagy más csúszós műszálat alkalmazunk, a fület és a végeket kétszer bújtassuk át a hurkon. A csomót meghúzásnál lefelé kell terelgetni. Legalább is nekem így tetszik. Mechanikai tulajdonságokat nem rontja, ha a csomó a karikától/pendrive-tól távolabbra sikerül. Meghúzás után rángassuk meg a hurkot, és a két végszálat is. Ezeket ollóval vagy csípő fogóval levághatjuk 2-3 mm hosszúra.

Itt láthatók az alkotásaim. Cipészkellékesnél vettem über erős bőrvarró cérmát/fonalat. A boltos szerint nagyon jutányos volt az ára, csak 18 HUF/m. Viszont csak 100m-es spulnija volt :(.