Tárgyfotózás

2011-12-28

 

Manapság divatos mindent virtualizálni. Egy ideje már tervezgetem, hogy csinálok egy virtuális vitrint. A dolog lényege, hogy összegyüjtöttem már néhány sakk készletet, de a lakás szűkössége miatt, ezek szekrények mélyén, dobozokban lapulnak. Persze mindennek két oldala van. Az ember nem tudja mindennap nézegetni őket, viszont nem porosodnak :). Kitaláltam a virtuális vitrint, ami annyit jelent, hogy lefotózom őket, és csinálok egy web lapot a fotókból. Azután rájöttem, hogy ez mégsem annyira egyszerű. Utánaolvasgattam, úgynevezett tárgy sátorra lett volna szükségem. Vannak profi cuccok, amire persze nem volt pénzem. Igazat bevalva, ahogy láttam a katalógusokban az eszközöket, sajnáltam is volna rájuk. Így azután nekifogtam és elkészítettem egy saját verziót.

Kisebb tárgyak fotózásánál két fontos dolog van (valójában az ember minél többet foglalkozik vele, annál több részletre kell odafigyelni). Az egyik, hogy egy görbe hátteret kell alkalmazni, ez biztosítja, hogy a háttér homogén legyen, ne látszódjon horizont vonal (kellően nagy szoba/műterem esetén erre semmi szükség :). A másik a szórt fény, ami a tárgyat minnél több irányból egyenletesen bevilágítja.

A kartonlapot beletettem.

Így néz ki szemből.

Környékbeli szövetboltban vettem egy jó nejlonos, vékony, fehér anyagot, amit néhány ruhacsipesszel felerősítettem. Kartonlap 400-valamennyi HUF, 2m anyag kb. 2000HUF. Valamelyik web lapon olvastam, valaki 1000HUF körül vett szövet szennyestartót az IKEA-ban, és azt használta, de azért az szerintem nem annyira jó.

Feltettem a műhely asztalomra, két oldalról bevilágítottam. Energiatakarékos lámpákat használok, szerintem ezek elég jól közelítik a természetes fényt (nem mindegyik energia takarékos égő ilyen!)...

A sátram belűlről.

Ez nem a legelső fotóm, így sikerült.

Azóta a gépem leírását is olvasgattam, hogyan kell a fehér egyensúlyt beállítani. Ez az előző kép utólag korrigált változata.

Az a gondom a képpel, hogy túl matt, nincs rajta egy kis csillogás, a közepe szemből sötét, valahogy nem természetes. Olvasgattam megint. Profik mindenféle kiegészítő fényforrásokat használnak a tárgyak bevilágítására, hogy fényfoltokkal, csillogásokkal kiemeljék a tárgyak alakját, textúráját.

Úgy módosítottam a sátramon, hogy előre is húztam az anyagból, kicsit össze is tűztem. A gép csak egy kisebb nyíláson nézett be. Így a fehér anyagról a tárgyra szemből is visszaverődött a fény.

Ez már használhatóbbnak tűnt. Egy kis utólagos fehér egyensúly állítás. Azt hiszem meg kellene még próbáljak szürke és fekete kartonlapokat is venni. Lehet szinesekkel is kísérletezni, de azok a visszavert szines fénnyel elviszik a tárgy szinét. Egyenlőre inkább a valósághű fotókat szeretnék készíteni. Mindenkinek sok sikert, aki belevág ebbe a munkába!