Ellenállás és kábel szinkódok

2009-04-02

 

Ezek most nem túl újszerű dolgok, és mivel szigorúan szabványosak, nincs is bennük sok hozzáadott értékem sem. Mindazonáltal jól jöhetnek a mindennapi munkában.


Az első képen a magyar Remix gyár 50 éves jubilleumára kiadott brossúra látható. Ismét elmerenghetek, nosztalgiázhatok a hazai elektronikai iparról, az utóbbi 20-30 évről, aminek részese lehettem. Az imén szétnéztem a neten, a Remix legfeljebb csak nyomokban lelhető fel, nincs, megszünt, a helyét felszántották és talán sóval is beveteték. Fáj ez. Bár az is igaz, hogy gyártottak sok drága, nem túl jó alkatrészt, de volt lézer trimmelésű vastagréteg áramkör gyártásuk is, és Szombathelyi gyárukban Siemens licence alapján gyártott ellenállásaik és kondenzátoraik mai is megállják a helyüket.

Ez a kis kártya sokszor tett jó szolgálatot az évek során. Ezért scan-nelés után, kicsit el kellet dolgozgatnom rajta a rajzoló programmal, hogy használható minőségű legyen. Eredeti mérete 155 x 110 mm. Érdekesége, hogy feltünteti a szabványos alkatrész értéksorokat (E6...E192). Ezek azok az értékek, amelyeket az alkatrész gyártók előállítanak. Valmi olyasmi dereng, hogy 20% tűrésű alkatrészeket az E6 sor szerinti értékekben gyártanak, 10% tűrésűeket E12 szerint, 5% tűrésűeket E24 szerint, stb. Azért nincs értelme adott tűrésű ellenállásokból sűrűbb sorokat gyártani, mert a pontatlanság miatt az egyes szomszédos értékek átfednék egymást. Ha egy kapcsoláshoz keresgélünk alkatrészt, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy kisebb tűrésű alkatrész nem csak pontosabb értéket jelent, hanem általában kisebb hőmérsékleti együtthatót is (meleg hatására kevésbé mászik el az ellenállás értéke)!

A szinek és számok összerendelése más területeken is megtalálható. Egyik volt kollégámat nem lehetett ismeretlen ellenállás színkódjával zavarba hozni. Egy darabka szallagkábelt tartott a zsebében, mert ennek erei is ezt a szinsorrendet követték. Igaz ez is régebben volt, a szallagkábelek erei színesek voltak, ma általában egyszínű szűrke az összes ér.

Ezt a második képet valahol a neten találtam. Kitehetjük az asztalra egy ikonba, és mindig kéznél lesz. De ki is nyomtathatjuk, és például a műszerünk hátlapjára ragaszthatjuk.

Ez a számítógépekhez használt UTP kábel szabványos bekötése. Patch kábel (számítógép és switch közé) mindkét végét a Patch jelölés szerint kell krimpelni, míg a Cross kábel (két számítógép közé) egyik végét Patch, a másik végét Cross jelölés szerint kell krimpelni. Még ebben az ábrában van a legtöbb munkám, mert ezt én rajzoltam OOO-ban. Ezt is érdemes kinyomtatni, és a krimpelő fogóra, vagy az UTP kábel tester hátlapjára felragasztani.

Itt a vége, fussatok el véle, legyetek az én vendégeim, innen letölthetitek az illusztrációkat összecsomagolva.