Repró keret

2011-12-31

 

Jó ideje foglalkoztatott, hogyan lehet régi könyveket jegyzeteket jó minőségben scan-nelni. Ha a könyvet lapjaira szedhetjük, és elérhető egy lapadagolós scanner, nos akkor kis írásom tárgytalan. De gyakran nem tehetjük meg, hogy a könyvet lapjaira bontjuk.

A Xerox régi motoros a területen. Most a netet böngészve ezt a book2net masinát találtam. Érintő képernyő, direkt USB -re kiírja... pacsit ad, full delux. Árat nem találtam, biztos meg lehet kérdezni, de azt hiszem az én keretemből nem futja rá. Különben sem ebből élek, néha előfordul, hogy valamit be szeretnék a PC-be vinni. Én úgy emlékszem, hogy vagy 20 éve olyan Xerox masinákat szereztek be nagy központi könyvtáraink, amelyik lapozni is tudott. Persze ilyen masinához jár OCR (karakter felismerő), dokumentum kezelő rendszer...

A következő masinával évekig szemeztem. Az ára kb. 60kHUF, már elérhetőbb, de soha nem tudtam elszánni magam, hogy ennyit otthagyjak érte. Az érdekessége, hogy olyan optika van benne, hogy a tárgyasztal egészen a pereméig kilóg, és scan-nelni is tud odáig. Ezért elegendő a könyvet derékszögben kihajtani és így ráfektetni a gépre. A könyv szépen ráfekszik, és kötésnél nem hajlik ívben a lap, amitől az OCR programok megbolondulnak.

http://plustek.com/oeu/products/opticbook-series/opticbook-4800//introduction.html

 

A scanner-ek gyakran nem túl gyorsak, legalább is az otthoni olcsóbb masinák. Ezért a fotózásban kezdtem gondolkozni. Úgy terveztem, hogy csinálok egy fa alaplapot, amire két téglalap alkú fa lapot erősítek, amiket a könyv szélességének megfelelően lehet állítani. Az alaplapra rárősítem a fotó masinát, és mögötte lesz a fényforrás. Elég sokat gondolkoztam, pontsan hogyan is kellene kivitelezni.

AAzután vettem egy ION dia scanner-t, és elvetődtem a ION web lapjaira. Ott találtam az alábbi készülék fotóját. Igaz csak 2012 tavaszára igérik, és mintha azt olvastam volna, hogy ez is lesz vagy 200 USD körül. Érdekes megoldás. Van ez a keret, amire kiteríti az ember a könyvet, a fejben meg két fényképező van beépítve. Rögtön mindkét oldalt fotózza.

http://www.ionaudio.com/products/details/book-saver

Nem nagyon szeretem a kretív dolgokat a TV-ben, meg csajos magazinokban, ami abból áll, hogy elmegyünk a kreatív boltba, veszünk valami papírokat, kivagdossuk meg bekenjük ragasztóval, vagy veszünk valami fadobozt, bekenjük ragasztóval meg lefestjük... Meg a lakást is úgy festjük ki, hogy veszünk valami oltári ronda szinű festéket, és rákenjük a hámló tapétára. Na a lényeg, addig-addig redukáltam a problémát, hogy végül én is ollót ragadtam (igaz egy jól élezett lemez ollót :). Előkotortam egy régi kapcsos lefűzőt. Az oldalaiból kivágtam a két lehető legnagyobb L alakot (5cm széles csíkok).

Ezeket egyszerűen két irodai csíptetővel szorítottam össze, úgy ahogy a könyv lap mérete kívánja. A könyvbe ezt betéve szépen lelapítja a könyv kérgéig a lapot. Ehhez hozzá kell venni a repro álványnál már leírtakat. Biztos a profi dolgokkal könnyebb dolgozni, de nem lehet számunkra közömbös az ár érték arány :).