Repro állvány

2010-07-14

 

Régebben, ha az egyszeri ember sokszorosítani akart egy újságot, könyvet, rajzot, festményt, akkor fénymásoló, scanner miegymás hiányában reprodukciós fényképezéssel segített magán. Ehhez kellett egy reprodukciós álvány. Mivel jobbára fix objektívek voltak, a fényképező gépet kellett úgy pozícionálni, hogy pontosan a kívánt területet fényképezze le. Szükség volt több (legalább kettő) állítható lámpára is, hogy a megvilágítás lehetőleg ne vessen árnyékot. Ma egyszerűbb dolgunk van, mert az olcsóbb digitális fotó masinák is zoom objektívvel készülnek. Így elegendő, ha a gépet egy fix pontban rögzítjük, és a zoommal állítjuk be a lefényképezendő területet.

De miért is jó ez nekünk ma, amikor van fénymásolónk, scanner-rünk? Aki próbálkozott már ilyesmivel, az gondolom tudja milyen macera scanner-rel beolvastatni több lapot. Mondjuk egy prospektust, vagy valami olyan összefűzött iratot, amit nem lehet lapjaira szedni, és halál macera a scanner-re simogatni minden lapját. Az olcsóbb scanner-ek, meg ráadásul elég sokáig rágódnak egy-egy lapon (20-60sec). Ezzel a megoldásunkkal megspórolunk egy scanner-t (nemcsak az árát, hanem kis lakásban a helyét is), és laponként 2-3 sec-cel számolva, egy 20 lapos füzettel akár egy perc alatt is végezhetünk. A karakter felismerő progik is jól eszik a felvételeket, a hiba 1% alatt volt a kísérleteim során. Még jobb is lehet, egy kicsit játszom majd a megvilágítással, meg középen az elválasztást is igyekszem majd egy kicsit jobban kiegyenesíteni. Mindezek ellenére, eddig ez a megoldás vált be a legjobban.

Itt látható a megoldásom. Egy lécre ráerősítettem egy kis gömbfejet, ez tartja a gépet. A gömbfejen lehet tekergetni a gépet. A lécet meg egyszerűen a műhelyasztalom fölötti polchoz rögzítettem egy is gyorsszorítóval. A gép az USB kábelével a PC-hez van csatlakoztatva. A fényképezőgéphez adott, PC-n futó programmal monitorozható mit lát a gép, állítható a zoom, és exponálható.

Elnézést a rendetlenségért. Itt látható a multifunkcionális műhelyasztalomra erősített két lámpa, a felettük lógó fényképezőgéppel. Egy lámpa alapból is kell az embernek, szóval a beruházás egy lámpa, egy gyorszorító, egy darab léc, plusz egy gömbcsukló (a fényképező gépet nem számítva:). Én a lámpákba kompakt fénycsöveket használok. Szerintem fehérebb is a fénye, meg nem is melegít annyira. Mióta megcsináltam, azóta láttam az E-digital-nál az alábbi kis Hama csíptetőt, amivel megspórolható a gömbfej átalakítása, felfogatása.