Panel vizsgáló kamera

 

A panelek, a forrasztások ellenőrzéséhez általában különböző nagyítókat használnak. A miniatűr felületszerelt alkatrészekhez gyakran már ez sem elég, 10-25x nagyítású mikroszkópokat alkazmaznak. Idén a SOTE-n rendezett elektronikai kiállításon lehetett láttni különböző panel vizsgáló eszközöket, kamerákat, projektorokat... horribilis árakon. Én is dolgoztam annak idején a főiskolán a laborokon mikroszkóp alatt. Egy-egy ilyen három órás labor, a szememet annyira megerőltette, hogy csak reméltem semmi sem üt el, míg hazakóválygok. Korábban egy cégnél már csináltunk technológiai ellenőrzéshez kamerás/monitoros rendszert, így az elképzelés megvolt. Egy egyszerű USB kamerátból indultunk ki. Az objektívén sokat gondolkoztunk, valamilyen meglévő fényképező gép objektívre gondoltunk előszőr. Végül is a Conrad-nál sikerült kapni ilyen kis kamerákhoz való objektívet. Kétféle van, a nem széles látószögűt kell megvenni. Ezzel 5-6 cm-ről nézve a panelt, hozzávatőleg 20x-os nagyítást kapunk. Szerintem az USB nem teljesen a video átvitel céljaira lett kitalálva. Munka közben zavaró, hogy a képnek néhány tized másodpercnyi késése van a valósághoz képest. Ha több pénzem lenne, megpróbálnék egy drágább, nagyobb felbontású kamerát venni, de ezért az árért ez nem rossz teljesítmény.

Kézben nemigen lehet pontosan fókuszban tartani a kamerát, ezért egy régi, nem használt miniplex fúrógép műnyag tartójára erősítettem fel a kamerát, két vas pánt és némi ragasztó segítségével, ahogy az a fényképen látszik. A talp csavarjai a gumi tappanycsok alá voltak elrejtve. Célszerű valamilyen hasonló tartót készíteni hozzá. A magasság állítás nem szükséges, nyugodtan lehet a tartó fix magasságú. Tervezés, kivitelezés előtt nyilván célszerű belőni, milyen magasság lesz jó.

A megvilágitást is a tartóra akartam elhelyezni. Elég macerás, mert a kamera érzékeny az infra tartományra. Az izzó fénye, akár még egy zseblámpáé is, ki tudja ültetni. Próbáltuk fehér LED-ekkel megvilágítani a panelt, de elég erősen kékesen elszinezték a képet. Legjobban még az izzó helyére becsavarható kompakt fénycső vált be. Ez nem látható a képen, mert egyszerűen az asztali lámpába lett betekerve. Kicsit kisérletezgetni kell vele, hogy csillogás mentesre sikerüljön beállítani. Általában az oldal irányból ferdén jövő megvilágítás segít.

Néhány felvételt is ide tettem. Az eredeti felvételek ennél nagyobb felbontásúak, és ezek a képek az eredetiekből ki lettek vágva, valamint .jpg-be lettek tömörítve. Erre a file méret csökkentése miatt volt szükség. Ez egy I2C felület szerelt óra/naptár IC, ráforrasztva egy DIP8 adapter panelra. A panel alúlról/oldalról van megvilágítva.

Ugyanaz a panel, felülről/oldalról megvilágítva.

Egy PIC, felnagyítva.

Gyári felület szerelt panel egy részlete.

És végül egy rajzolat. ami alkalmas a panel készítési technológiánk felbontóképességének ellenőrzésére.