Panel (NYÁK) fúró állvány

2017-05-01

 

Már régebben kigondoltam ezt az állványt. Mostanában elég sok Youtube videót nézegetek. A múltkorjában valami paki vagy indiai csávó kiverte nálam a biztosítékot, amikor facsavarokat hajtott át egy lécen - fogasléc, majd kiszúróval egy deszkából kimunkált egy dugót, abba kézben lyukakat fúrt - fogaskerék, majd az erre alapozott fúróállványára ráragasztott egy kis motort... Rémületes. A németek vagy dánok, profi faipari gépeken elképesztően szépen vágják, illesztik ragasztják a barkács holmikat, amiket a sarki ezermester boltban néhány euróért megvehetnének, de a fa tolómérő az már tőlük is sokk volt. Az oroszok, azoknak vannak érdekes megoldásaik. Ott mindenhol van néhány mázsa szerkezeti acél, hegesztő apparát, és sikító. (Mondjuk ilyesmi nálunk is előfordul.) Beleteszik az anyagot, meghegesztik, nem baj ha nem lesz vásárdíjas a cucc, de legyen jó erős és nagy. Na most mit tehet egy magyar gyerek, egy panel lakásban? Kimegy a telkére, ott talál egy darab vascsövet. Éppen jó lesz. Kell még pár dolog.

Rámtört az alkotási vágy, gyorsan-gyorsan meg akartam csinálni, ezért nem köszörültem sikba a csővégeket, nem csíszoltam le a rozsdát, nem lakkoztam feketére a csövet, és nem fúrtam rajta lyukakat, amibe menetet vághattam volna. Hanem a cső végére szigszallagot tekertem, hogy ne vágjon, és a közepére két kötözőt ragasztottam szövetes szigszallaggal. A legtöbb mini fúró nyaka mentes, és van rajta egy anya, amivel felfogatható. Töredelmesen be kell valljam, azt a kis alu lemezt évekkel ezelőtt elspájzoltam a fúrómhoz. Azután kiderült, hogy egy kicsit vékony, és kellett hozzá az a fekete alátét. Néhány csavar, meg darabka cső meg biztos minden háztartásban akad...

Itt látható felülről az összeszerelt eszköz. Gyakorlatilag jól működik, de érdemes kicsit máshogy csinálni. Még kevésbé fog jobbra-balra billegni, ha csövet átfúrjuk, csavarozzuk. A másik megoldás meg az lehet, hogy egy lemez csíkot rácsavarozunk keresztben a lécre, és azt kétoldalt ragasztó szalaggal rögzítjük a csőhöz.

Igaz, hogy elméletileg a fúró ívet ír le, de itt 1-3mm hosszon dolgozik, ezért gyakorlatilag ez egyenes. (Ahhoz képest meg abszolút, amit én szabad kézzel el tudok követni :)