Overkill

2020-08-03

 

Gyerekkoromban játszotta a TV az "Orion űrhajó fantasztikus kalandjai" című sorozatot, és az alieneket az overkillel gyakták le. Persze akkor még nem tudtuk mik azon az alienek, a filmben úgy volt, hogy az emberek vérét a varangyok akarják kiontani. Kicsit ingadoztam az overkill és a total anihilator név között, de mindegy. Békés életünket, meg a termést a darazsak teszik tönkre. A fészkeiket a faházunkba szokták építeni, amit vagy egy kis darázsirtó spray-vel, vagy egy újságpapírból sodort fáklyával szoktam leperzselni, majd letörni és eltaposni. De most alaposan elvetették a sulykot. A tűzrakó helyünk mellett fúrtak egy lukat, amiből megállás nélkül szálldostak ki/be.

A darazsakat azért szeretem, mert még meg sem érett a körte, és belerágnak, tönkreteszik. De kedves állat a mókus is, ami a mogyórómat zabálja. A szép fácánok a ribizlit és az egrest takarították le az idén. Vaddisznó, őz szerencsére még nem jár felénk. Ezek az apróbb és szemtelen darazsak a kecske darazsak, de vanak 3-4 cm-es lódarazsak is.

Ezért elkészítettem az overkillt, amit a fiókom aljából előkotort litium aksi cellából, kapcsolóból, és egy kis motorból állítottamössze, ja meg lécből, meg drótokból.

A motor tengelyén volt egy kis tárcsa, amire két drót darabot rátekertem, és meg is forrasztottam, mert az első teszten egy idő után szétrázódótt. A működése elég egyszerű, a motor pörgeti a drótot, ami elkaszálja a darazsakat. Tiszta fizika, semmi vegyszer.

Egy akkuval 2-3 órát üzemelt az eszköz. Jobb lett volna, ha kisebb feszültségű motort találok, mert akkor nagyobb fordulatszámon jobban működöt volna. Azért így is szép pusztítást végzett a luk fölé telepítve. De nem szép, hogy így gondolkozom ezekről a szorgos kis sárga/fekete jószágokról, akik fel nem foghatják mi a fene költözött a fészkük fölé, amitől meg kell dögleni? Meg nem érthetik, hogy formálhat más jogot a közelben termő körtékre, ami nyilván azé, aki előbb beleharap...

Néztem, hogy a földön hova teker a luktól több méterre egy darázs? Jobban megnéztem, egy szemfüles lóhangya kaparintott meg egy tetemet. Ha nem mondtam volna, az apróbb hangyák a tetveket hordják szét és tenyésztik a fákon, ezek a nagyobbak meg mindenbe lukakat fúrnak.

A végén jártam a darázsirtó spray-nek. Mechanikus gyérítés ide, vagy oda, néha kell. A hipermarketben volt többféle is, végül is nem a szokásosat vettem, hanem a legnagyobbat és a legdrágábbat. 2300 HUF-ért vettem az alábbi BROS készítményt. Kipróbáltuk. Hazafelé menve befújtuk a lukat, és egy kicsit fújtunk a pala széléhez is. A pala alól soha nem tudtam kifüstölni a darazsakat. Nem volt olyan büdös szaga, mint a megszokottnak, és a darazsak is látszólag zavartalanúl közlekedtek ki/be a lukba. Hát, na mindegy. Két nap múlva mentünk ki, és nem voltak darazsak. Egyáltalán nem voltak, egy szál sem. A lukba fújtunk rendesen, de a pala alá igazából nem is nagyon ment, inkább csak a szélére. Nem akartam elhinni, hogy sem a lukban, sem a pala alatt nem volt egy szál darázs sem.

Ha már így esett, ásóval megpróbáltuk kifordítani a fészküket. Nem túl szépen sikerült, úgy egy kisebb káposztafejnyi lehetett. Ez a Bros darázsirtó, ez tuti anyag. Az írásom sajnos nem tartalmazott fizetett promóciót :).