Libre/Open Office grafika, rajztudás hiánya nem kizáró!

2010-08-06

2016-03-15 - Újraírtam + jelentős egyszerűsítés.

 

Szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik talán nem a legjobban rajzolnak, de van egy elképzelésük, amit szeretnének grafikában megvalósítani. Korábban már írtam, hogyan lehet fotókat, képeket bedigitalizálni Open Office-ban vektorgrafikus rajzzá. Itt most egy csokorral nyújtok át az általam készített rajzokból. Szeretném egy kicsit megvillantani az Libre/Open Office Draw képességeit/lehetőségeit és szeretném, ha mások is követnének ebben a munkában. Aki arra érdemes munkát küld nekem, szívesen kiteszem erre a lapra. Sajos eddig senki nem csatlakozott, úgy látszik ez csak az én magányos favágó projectem marad. Egyszer jelentkezett valaki, hogy tényleg ingyen használhatja a magyar motívumokat? Igen. Néha azért jól esne egy köszike...

Talán nem volt elég inycsiklandó a tálalás. Itt van egy oklevél terv mintának, néhány kattintással állítottam össze.

Ennek a második mintának az eredetijét, mobillal fényképeztem egy TV műsorból. Persze a kép nemvolt ennyire kontrasztos, és nem is látszott rajta az egész minta :). A feleségemtől lestem el, hogy egy fehér hímzett terítő alá tegyünk szines szövetet. Az egyes elemek megtalálhatók a magyar motívumok között.

Az új elgondolásom az, hogy nem teszem a rajzokat könytárakba, csak elbonyolítja a dolgoka. Egyszerűen feltettem őket egy-egy Draw lapra, egyszerre látható az egész, könnyebb közülük szemezgetni, copy/paste. Az a jó a vektorgrafikában, hogy a rajzokat akár hangyányira, akár ház méretűre nagyíthatjuk minőség romlás nélkül, amekkorára éppen szükségünk van. És persze el is forgathatjuk, tükrözhetjü, átszinezhetjük. A Libre Office az árnyékvetésben, illetve az átlátszóság kezelésben nem annyira jó, mint mondjuk egy XaraXtream, de a legtöbb feladatot meg lehet benne oldani. Az is jó benne, hogy szükség esetén mindenféle formátumban tudjuk menteni a dolgainkat, exportálhatjuk mondjuk SVG-be és WMF-be is, amit a legtöbb pénzes program (és mondjuk nem pénzes InkScape) megeszik. Itt láthatóak az lap alján lévő linkről letölthető Draw rajzok. Néhányat kiszineztem kedvcsinálónak. Teveim szerin a rajzokat majd bővíteni fogom, ahogy időm engedi.

Az egészséges nemzeti büszkeségünkön felül, azért jó ha tudjuk, hogy a magyar népi mutívumok nagy részét nem a nép egyszerű gyermekei alkották, hanem iparművészek, az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején.

Gyerekkoromban mindig teszettek a patikákban a nagy porüvegek cimkéi. Azután amikor egyszer szerettem volna olyan címkét nyomtatni, hát nem volt. Most már van. De vannak itt címer pajzsok, szallagok...

Van valahol egy mappa, Édesapám iskolai rajzaival. Teszettek belőle az ornamentika témájú képek, talán gimnáziumban készíthette őket. Én most sem igen tudok ilyesmit rajzolni, talán gyakorolnom kellene?

Igazából ezen a rajzlapon elég kevés elem van. Vegyük észe, hogy egy elemet többféle képpen összeilleszthetünk, és más-más jellegű díszt kapunk.Az informatikával foglakozó embernek jól jön egy kis segítség, ha infografikát kell tákolnia, vagy össze kell dobnia egy kis prezentációt, és a szokványos sablonok nem jönnek be.
Itt a vége, fussatok el véle, legyetek az én vendégeim, innen letölthetitek egyben az egészet összecsomagolva.