Memória kártya tesztek

2009-06-14

 

Szerintem nem vagyok egyedül azzal az igényemme, hogy a számítógépem, illetve a készülékeim lehetőség szerint gyorsan dolgozzanak, és ne kelljen rájuk sokat várakoznom. Erre nem sajnáltam időt és pénzt fordítani. Időt, hogy utána nézzek a beszerezhető eszközök specifikációjának, és utána általában megvenni a gyorsabb/drágábbat. Ezt az írásomat az indította el, hogy hosszabb ideje küzdöttem a kártyaolvasókkal. Sajnos a boltokban, az eszközök csomgolásán nem jellemző, hogy feltüntetnék a kártyaolvasó sebességét. Inkább csak azt, hogy USB2 kompatibilis, és hogy az USB2 szabvány 480 MBit/sec (64 MByte/sec) átvitelt tesz lehetővé, de ez nem egyezik meg a kártya olvasás sebességével. Most sikerült végre beszereznem egy gyors darabot (Bal felső - Transcend RDP8), és nem is került különösebben sokba, 3080 HUF (www.ipon.hu).

Talán a képből már látszik, hogy itt valami többre készülök egy szimpla memóriakártya tesztnél. Nos ezeket a kártyaolvasókat sikerült az idők során beszereznem, és hamarosan összemérem őket.

Ezt a két kártya fogja képviselni a Compact Flash kártyákat a tesztemben.

Ez a három kártya fogja képviselni az SD és SDHC kártyákat.

Az új kártyaolvasómmal végre jobban ki tudom használni a korábban beszerzet gyorsabb memória kártyáimat. Ez a mindennapokban onnan látszik, hogy érzésre is gyorsabban lezajlanak a műveletek. A számszerűsítésben segít a Total Comander. Másolás közben kijelzi az átvitel sebességét. A mérés meghatározása valahogy úgy szól, hogy mennyiségeket hasonlítunk össze. Ha sebességet akarunk mérni, annak az a módja, hogy egy adott adat kupacot átmásolunk, és mérjük a hozzá szükséges időt. Ezt annak idején, a sötét DOS-os időkben, benne volt a DosNavigator nevü progiban, aki még emlékszik rá. Néhány hónapja gondolkoztam egy ilyen sebesség mérő script-en, most itt volt az ideje, hogy megírjam. Beszerkesztettem ide a script-et, de aki használni akarja, ne ezt másolja ki copy/paste-tel, mert a html-hez össze-vissza kellett a kódot szerkeszteni, hanem töltse le a zip file-t, amibe beletettem az eredeti mérési eredményemet is.'/********************************************************************
'*  Author - 3BYTE MI                       *
'*       http://haromb.freeweb.hu               *
'*  Date  - 2009.06.12.                      *
'*  OS   - MS Windows (W2k, XP ... ?) - Wisual Basic Script   *
'*                                  *
'*  Ez a script file masolassal meri a rendszer sebesseget.     *
'*  A "honnan" dir tartalmat atmasolja a "hova" dir-be.       *
'*  A meresi eredmenyt leteszi a "naplo" file-ba.          *
'*  Lehet tobb script is, el lehet nevezni oket a "test_nev"-vel.  *
'*                                  *
'********************************************************************/Const file_olvas=  1
Const file_felulir= 2
Const file_hozzafuz= 8honnan=  "c:\temp"
hova=   "d:\temp"
naplo=  "c:\naplo\naplo.txt"
test_nev= "Sebesseg teszt 1"' file muveletekhez
Set oFS= CreateObject( "Scripting.FileSystemObject")

If not oFS.FolderExists( honnan) Then ' ha nincs meg honnan
  Wscript.Echo "Nem található, honnan kell másolni'"
  WScript.Quit()
End If

If not oFS.FolderExists( hova) Then  ' ha nincs meg hova
  oFS.CreateFolder( hova)
End If

kezdes= Time              ' kezdet rogzitese

' muvelet
oFS.CopyFolder honnan, hova

vege= Time               ' vege rogzitese

If oFS.FileExists( naplo) Then
  Set f= oFS.OpenTextFile( naplo, file_hozzafuz)
Else
  Set f= oFS.OpenTextFile( naplo, file_felulir, True)
End If
 

f.Write Now              ' naplozas
f.Write " - "
f.Write test_nev
f.Write " - "
f.Write ( Hour( vege)- Hour( kezdes))* 3600+ ( Minute( vege)- Minute( kezdes))* 60+ Second( vege)- Second( kezdes)
f.WriteLine " sec"

Mielőtt nekifutnánk a teszteknek, tekintsük át, mitől függ a memória kártyák műveletekhez szükséges idő:

Eddig nem volt szó a file méretről, pedig az apró file-k alaposan megnövelik a szükséges időt. A számítógép sebességét is kicsit jobban fogom majd részletezni. A jobb memóriakártyák sebességével összemérhető a számítógép merevlemezének sebessége, szóval ez sem hagyható figyelmen kívűl. A víruskereső is alaposan bele tud a sebességbe modulálni.

Én három tesztet futtatam különbözö eszközök kombinációján. Az elsőhöz egy rakás apró file-t másoltam ki a Windows\system32 mappájából, számszerűen 1744 db-ot, 99,979 MB terjedelemben. A másodikhoz 52 db, 200,506 MB-nyi kép file-t választottam ki. A harmadikhoz 1 db, 710,180 MB-os Avi file-t használtam. Ha az összes kombinációt le akartam volna tesztelni, az egy szép nagy szám lett volna. Sőt, ha komolyabb mérést csináltam volna (mondjuk egy tesztlaborban ezért fizetnének) akkor direkt ehhez installáltam volna a gépeket, minden felesleget lehagyva, minden mérést 10x végeztem volna el. Eldobtam volna a legrosszabb és a legjobb eredményt, majd a maradéknak vettem volna az átlagát. Ennyi energiám sajnos nincs, ezért komoly egyszerűsítettem az eljáráson, megelégedtem egy-egy méréssel.

Memória kártyák összehasonlítása:

Memória kártyák összehasonlításához megelégedtem a fényképeket tartalmazó közepes méretű file-kkal való teszteléssel, azt hiszem ez a jellemző alkalmazás. Az alábbi eszközök kombinációját választottam:

Kártya

Olvasás (sec)

Olvasás (MB/sec)

Írás (sec)

Írás (MB/sec)

Sandisk Extrem III SDHC/8GB (30MB/s)

12

16,71

15

13,37

Performance Extreme Memory SD 1GB (133x)

11

18,23

27

7,43

A Data SD 1GB

28

7,16

33

6,08

Kingston CF/4GB-S2 elite pro (133x)

9

22,28

33

6,08

Kingston CF/4GB

9

22,28

22

9,11

Két hiba jelenkezik méréskor. Az egyik, hogy a Windows-ban néha elindul a háttérben egy folyamat (update, szinkronizáció, víruskeresés...), ami belassítja. A másik, hogy másoláskor cache-be beteszi a file-kat, szóval írás után előbb le kell választani a memóriakártyát, májd újból csatlakoztatni, hogy reális eredményt kapjunk.

Számos következtetést vonhatunk le. A Sandisk kártyáját HD videók készítéséhez vettem. Valószínűleg jó választás volt. Ha HD videót akarunk készíteni, nézzük meg azt az adatfolyamot is, amit felvételkor a készülékünk generál. Az az érzésem, annak ellenére, hogy az SD kártyákat is Transcend RDP8 kezeli a leggyorsabban, inkább a CF kártyákhoz van kihegyezve. A Transcend állítólag 45 MB/sec sebességű CF kártyát is gyárt. Mindenesetre meglepően jól sikerült a Kindston standard CF kártyája, illetve, a középső SD kártya is kitesz magáért olvasás szempontjából. Szubjektíve a Kingston 133-as kártyája közel hasonló sebességű mint a standard, talán 10-15%-kal jobbnak tünt, ami a teszt eredményekből nem látszik.

Memóri kártya olvasók összehasonlítása:

Kártyaolvasók összehasonlításánál is hasonlóan jártam el. Az alábbi eszközök kombinációját választottam:

CF kártyával:

Kártyaolvasó

Olvasás (sec)

Olvasás (MB/sec)

Írás (sec)

Írás (MB/sec)

Transcend RDP8

9

22,28

33

6,08

Trust CR-1200

38

5,28

98

2,05

Digital Concepts CR-10TD-R

223

0,90

275

0,73


SDHC kártyával:

Kártyaolvasó

Olvasás (sec)

Olvasás (MB/sec)

Írás (sec)

Írás (MB/sec)

Transcend RDP8

12

16,71

15

13,37

Kingston Mobilite

22

9,11

27

7,43


A Kingston Mobilite olvasó csak SD, SDHC, mini, illetve mikro verziókat kezel, ezért külön táblázatba került. A Kingstonnal az a problémám, hogy reklám jön belőlük vastagon, de a csúcs Kingston termékek valójában csak közepes sebesség kategóriát képviselik. A Digital Concepts olvasót a rendszer csak USB1 eszközként kezeli, ez rögtön látszik a sebességéből is. A Trust kártyaolvasó sem mai darab. Közben teljesen hasonló kinézettel kijött már áramkörileg újabb verziója, ami lehet, hogy jobb (az enyém még nem kezeli az SDHC kártyákat).

Pen drive-ok összehasonlítása:

Ha van az embernek egy baltája, persze mindent fatuskónak néz, ezért én is leteszteltem minden kezem ügyébe eső eszközt. Nos pen drive és pen drive között is nagy különbség van. Tudtam ezt már két-három éve is, amikor megvettem az alábbi 1GB-os Kingston Data Trawel II Plus MIGO USB Pendrive-ot. Ez jó szolgálatot tesz, ha gyorsan egy víruskereső update-tot (vagy éppen egy boot vírust), egy drivert át kell vigyünk egy másik gépre. Ellenpéldának itt van egy olcsó pen drive is ugyanattól a gyártótól. Ide tettem egy USB-s HDD tesztjét is. Ez mondjuk nem annyira kicsi, nyakba akasztható, de sebességben sokkal jobb, ezért gépek mentéséhez, telepítéséhez, nagyobb méretű munkák hordozásához inkább ajánlható.Eszköz

File méret

Olvasás (sec)

Olvasás (MB/sec)

Írás (sec)

Írás (MB/sec)

Kingston Data Trawel II Plus MIGO USB Pendrive 1GB

apró

32

3,12

207

0,48

Kingston Data Trawel II Plus MIGO USB Pendrive 1GB

közepes

11

18,23

20

10,03

Kingston Data Trawel II Plus MIGO USB Pendrive 1GB

nagy

41

17,32

51

13,93

Kingston Data Trawel USB Pendrive 8GB

apró

35

2,86

317

0,32

Kingston Data Trawel USB Pendrive 8GB

közepes

12

16,71

382

0,52

Kingston Data Trawel USB Pendrive 8GB

nagy

41

17,32

99

7,17

Samsung 120GB 2,5" Ata 5400, Point of View USB2 haz

apró

32

3,12

27

3,70

Samsung 120GB 2,5" Ata 5400, Point of View USB2 haz

közepes

5

40,10

8

25,06

Samsung 120GB 2,5" Ata 5400, Point of View USB2 haz

nagy

9

78,91

25

28,41

A sima Kingston pendrive közepes file mérettel nagyon rosszul teljesített, valami mérési hiba lehet benne. Az USB HBB meg nagyon jól teljesített az olvasási tesztek közben. Valószínűleg nem választottam le írás és olvasási tesztek között, és a cache lehet a ludas az USB2 elméleti határérték túlszárnyalásában :). Az USB HDD-nek a legkiegyensúlyozottabb irás/olvasási teljesítménye, illetve a file mérettől való függetlensége is. Ebben a jó értékben jelentős szerepe van a Windows drive kezelésének a beállításának.

Az alábbi példában bemutatom, hogyan lehet egy pen drive-ra engedélyezni a cache-t. Első lépésben nyissuk meg a Sajátgépet, és válasszuk ki a pen drive-ot.

Jobb klatty, és válasszuk a Tulajdonságait.

A Hardvare fület választva jelöljük ki ismét a pen drive-unkat, majd kattintsunk a tulajdonság gombra.

És itt vagyunk, ahol állíthatunk a cache stratégián.Kipróbáltam az apró file-okra, 207 sec helyett 206 sec alatt futott le a másolás. Talán a gépet is újra indítva jobb eredményt kaptam volna :(.

Itt a vége, fussatok el véle, legyetek az én vendégeim, innen letölthetitek a script-et, meg a naplómat összecsomagolva.