Panoráma fotó készítése mobillal

2013-03-30

 

Én egy Samsung Galaxy Note 2-vel követtem el az alábbiakat, de ez a kis írás más androidos masina esetén is hasznos lehet.

Aki a Fotósarkomban megfordult már, tudja, hogy szeretek panoráma képeket csinálni. Külön öröm volt, hogy ez a funkció megtalálható a novemberben vásárolt Samsung mobilomban. Decemberben fel is tettem egy vele készített nem túl jó panoráma képet. Azóta letöltöttem legalább egy féltucat androidos progit, amiket direkt erre írtak. Sajnos nem produkáltak szép eredményt. Igaz a free változatokat használtam, egyiket sem vettem meg. Magának a az SGN2-nek elég használható képe van jó fényviszonyok mellett, és az asztalra letett dolgok, újságoldalak fotózására is jól használható. A speckó szerint ilyen kamera van az SGS3-ban is, de ismerőseim SGS2-ik is elég használható képeket csinálnak. Persze ha profibb fotót szeretnénk, az ember találhat profibb dolgot, és most nem Nokiára telóra gondolok, hanem annak árában tükörreflexes masinára, amelyek gyengébb fény mellett is jobban dolgoznak.

A letöltött programok közül leginkább a DMD (DerManDar) Panorama Free jeleskedett. Egészen használható panorámaképet csinált. Azt sajnos nem tudtam kibogozni, hogy a free és a fizetős verzió között mi a különbség, a kb nem egészen 1 USD áron kívűl. Íme a vele készített kép:

A második kép úgy készült, hogy körbekattingattam a géppel, majd az egyes képeket egy PC-n futó programmal fűztem össze. Az első képet kénytelen voltam FastStoone ba betölteni és elforgatni jobbra, de a második kép módosítás, kivágás nélküli. A képekre kattintva megnézhetők teljes felbontásban. Érdekes játék, ki, hány kicsi eltérést vesz észre a két kép között?

Ha valaki on-line él, és fontos, hogy barátaival azonnal megoszthassa a szeme elé táruló látvány Facebook-on/Twitter-en/G+-on, a DMD Panorama jó választás. Én meg öreg maximalistaként inkább itthon eldolgozgatok a képekkel egy kicsit.

Néhány tanács azoknak, akiknek megtetszett a panoráma fotózás. A fotózás közben igyekezzünk a gépet (akár mobilt, akár kamerát) függőlegesen tartani. A profiknak persze van drága vízszintezhető panoráma álványuk. Általában lassan körbefordulva, átfedéssel készítjük a fotókat. Az átfedéssel nem is szokott baj lenni. Inkább abból van probléma, hogy nem teljesen föggőleges tatjuk a gépet, és a program ezért beszűkíti a kép széleit. Azután vagy a kép széleiből, vagy a aljából/tetejéből leszünk kénytelenek vágni. Éppen ezért mindig portré módban (függőlegesen legyen a kép szélesebb) készítsük a képeket, hogy több játékunk maradjon. Ha még jobbak akarunk lenni, használjunk manuális beállításokat, mert ha nem ilyen egyenletes a megvilgítás és a távolság, a gép automata módban szépen mindenfélére elkalibrálja magát fordulás közben. A végén jutott az eszembe, amikor elénk tárul életünk legragyogóbb panorámája, elfeledkezünk az összetapizott lencséről. Nem baj, majd eszünkbe jut, amikor a monitoron megnézzük az eredményt. Tisztogatáshoz legjobbak a szemüveg törlésre használható textilek, vagy nedves kendők. Papírzsebkendőt csak végszükségben alkalmazzuk. Kevésbé köztudott, hogy mindenféle ásványi adalékot tartalmaznak a papírok, ami ugye kemény és csíszol.