A fotós célkeresztjében...

2019-04-03

 

Egyik fórumon botlottam bele egy általam nagyra becsült fotós problémájába, hogy az új fényképezőgépében az elektronikus vízszintezés nem olyan jó, mint a korábbi Canon tükörreflexes gépében. És mivel ő gyakran fényképezik belső tereket, neki probléma, ha egy csomó képen utómunkával kell egyenesre igazgatni a vonalakat. Írtam neki, hogyan lehetne a problémát laser vonalakkal még precízebben megoldani, mint bármelyik gép belső vízszintezője, bár azt hiszem nem sikerült kellőképpen elmagyarásznom miről beszélek. Ma érkeztek meg a már jóval korábban megrendelt laser pointereim, akarom mondani vonal vetítőim, volt vagy 1,25USD/stück. Ezeket azért vettem, hogy az oszlopos fúrgépemhez csináljak egy célzó keresztet, mint amilyen a Bosch PBD40-ben van. Szóval egyszerűbben helyzetben lettem volna egy olyan laser patronnal, ami eleve kereszt alakzatot vetít, de ilyet nem rendeltem, és majdnem 2 hónap volt, mire ezek is megérkeztek.

Itt látható a laser vonal vetítő. Tulajdonképpen egy szimpla 650nm-es (piros) 5mW-os laser pointer, ami 3-5V közötti fesszel táplálható. Elé egy speciális optika van téve, ami vonal alakban szórja a laser fényt. A patron elején csavargatni kell a recézett részt, és így lehet a fényt fókuszálni. Sajnos a fókusz tekergetésekor elforog az optika is, vagyis a vonalunk is. Igaz egyszer elég beállítani.

Ezen a második képen egy olyan patron látható, amelyik optikája kereszt alakzatot vetít.

Itt látható a kis eszköz, amit ma összedobtam. Egy panel darabra erősítettem fel a két patront. Alájuk montage szallagból ragasztottam alátétet, a takaró fóliát nem húztam le, hogy könnyebben tekergethessem a patronokat. A patronokat egy kapcsolón keresztül egy lítium akkuról (3,7-4,2V) táplálom.

A panel fonákja. Az akkutartó szintén montage szalaggal van felragasztva.

Elég szélesen vetítenek a patronok, meg kellene majd mérni, de lehet 110 fok is.

Korábban már használtam ezt a megoldást, hogy az alaplapként használt panelt szimplán a gömbfejhez tartozó talppal csavaroztam a gépre.

A készülék összeszerelve. Tulajdonképpen elég gyorsan sikerült a patronokat beállítanom egy kis recés csőrű fogóval.

Célkeresztben a konyha :). Mire elkészültem, a család már aludt, szóval meg kellet elégednem a folyosóval. Végül is csak annyi a hátránya, hogy nem tudtam a csupa sárga fal által elszinezett fényt teljesen kompenzálni. Látszik a laser vonalak nagyon szépen mutatják a gép vízszintes és függőleges optikai síkját. Szerintem így lehet a legprecízebben és legkényelmesebben beállítani a gépet, akinek erre szüksége van.

Aki profi eszközt szeretne, annak ajánlom az alábbi talpat, olyan 16 USD nem pénz érte. Érdemes megnézni a SmallRig kínálatát, gyártanak sokféle adaptert, olyan kalickákat, amibe bele tudjuk a gépünket fogatni, azután meg mindenfélét hozá tudunk szerelni.