Képek az objektív glóriával

2013-01-02

 

Ha már megcsináltam, ki is próbáltam az új eszközt.

Először felállítottam az asztalomon egy mini repro álványt egy dobozból és egy A4-es papírból. Ja, és 3 cm szigetelő szallagból.

Első katt, csak úgy.

Így néz ki kivágva, meg - amennyire tőlem tellett - fehér egyensúly kiegyenlítve.

De a fehéregyensúlyt be lehet állítani a fényképező gépemen is. Lehet, hogy valamit én nem csinálok jól, mert ez meg eléggé kékbe hajló lett. Valahogy a masinám meg én, nem ugyanazt látjuk.

Viszont kiegyenlíteni jobban sikerült.

Nagyon érdekes árnyékot vet a figura, megpróbáltam ezt kiemelni, 15-ös rekesz értéket alkalmazva.

Ilyen lett kiegyenlítés után.

Nem voltam elégedett, mondjuk sokkal több fotót csináltam, csak mentek a kukába. Bevetettem a két korábbi energiatakarékos lámpámat is. Az árnyékokból látszik, kicsit hátulról, elölről inkább az obi glória fénye dolgozik.

Ennyire sikerült kiegyenlíteni.

A lámpákat előrébb húztam, mostmár előlről is dolgozott a fényük.

Nagyjából... Igazából a képek alapján jobb lenne, ha felhagynék a kattingatásos módszerrel, és nem lennék lusta elővenni az álványt, és a gépet rászerelni. Hiába vakító a LED-ek fénye, a fotómasinák még több fényt is képesek magukba szívni. Főleg ha kisebb rekesz értéket állít be az ember, nagyobb érzékenységet kell választani mellé, illetve hosszabb expozíciós időt, az meg csak álványról megy.

Néhány kevésbé steril témát is lefotóztam. Csemetém ébredés után. Persze panaszkodott az éles fényre. Egy előnye van, nincs vörös szem effektus :-). A képet iso 800, 1/20 sec, F5.6 és 85mm mellett követtem el. Kicsinyítettem, és élesítettem csupán.

Gyümölcsök is lencsevégre kerültek. A képet iso 1600, 1/50 sec, F5.6 és 85mm mellett követtem el. Kicsinyítettem, és élesítettem csupán.

Azt gondoltam, hátha a fénylő tárgyakon mutatkozik meg ennek a világításnak az előnye, így összetereltem néhány csillogó kacatot az asztalomon.

Nem annyira látszik, de az első kép 85 mm-es fókusszal, míg a második kép 24 mm-es fokusszal készült, és erősebb a kivágás.

Ez egy szépen csillogó feliratú teás doboz.

Ez mindig az, de más szögből. Miután tavaly a Mesterségek Ünnepén egy miskolci késes mester munkáiról tök béna képeket csináltam, megpróbáltam a finn Martiini Explorer késemet lefotózni. Vérverejtékkel csináltam róla egy halom béna képet. Pedig ahogy a fényben csillog a pengéje, az gyönyörű. Azt hiszem egyszerűbb volna videón megörökíteni, ahogy megmozdítva végigfut rajta a fény. Szétnéztem a net-en. Másnak sem sikrült. Ugye csúnya dolog a káröröm? Az a kés él a fényben.

Jól néznek ki az ékszerek, ha sok kis spot lámpával megvilágítják őket a kirakatokban. Nálunk nemigen van ilyesmi, nem is értek hozzájuk, szóval a fiamtól kértem kölcsön egy marék üveg kavicsot. Ez a kép az ablakon bejövő fényben készült, és egy kicsit még én is látszom bennük, fehér pólóban. Na mért hord az összes profi fotós fekete cuccokat?

Glória be. Érdekes...