Húsdaráló élezése fenő-vonóval

2016-05-01

 

Feltünt, hogy a robotgépünk húsdarálója sokat kínlódik, a hús meg csak nem akar ledarálódni. Nem kellet hozzá nagy ész, hogy rájöjjek eléletlenedett a kése. A gond inkább az, hogy általában a daráló késének az élezését jobb szakemberre bízni, mert ha elköszörüljük, akkor lehet, hogy már ő sem tud rajta segíteni. De nem tudom, hogy a környékünkön hol van, ha egyáltalán van még megbízható köszörűs? Utoljára vagy tizenöt éve próbáltam egy kést megéleztetni egy MisterMinitben, de inkább hagyjuk. Így kezdtem el lamentálni azon, hogyan tudnám a fenő-vonómmal megélezni? A probléma leszűkült arra, hogyan tudom a kést megfelelően rárögzíteni? Mázlim volt, a késnek volt egy kis válla, amit a talpra szépen rá tudtam támasztani. ha nem ilyen, akkor ki kell találni valamit :(.

A kés profilja csaknem derékszögű,ezért nem volt elég, hogy hátratoltam a veztő vasat, hanem még lentebbi lukba is kellett tennem a szárat.

Mivel volt már korábbi próbálkozásom is, persze nem fenő-vonóval, előszőr szó szerint :) durvább papirral igyekeztem a csorbát kiköszörülni. Azután 2000-es papírral csíszoltam készre. Szóval, ha gyári állapotból indulunk, elég 2000-es papírral csíszolni. Közvetlen a papír tartóra kell ráfognunk/támasztanunk, mert a kés éle rövid, és hajlamos lebillenni.

Befejezésül fektessünk az asztalunkra, vagy egy sík falapra egy darab 2000-es papírt, erre a kést, és körkörösen, a vágás irányával ellentétesen körözve csíszoljuk meg a kés lapját is. Ugyanígy járjuk el a daráló rostélyával is.

Elégedett vagyok, az újbegyeim szerint klassz éles lett, csillognak, villognak, de kiprobálni már csak majd legközelebb fogom tudni. A fotó kicsit csalós, a felületek nem karcosak, hanem plírozottnak látszanak. De ha úgy fényképeztem, akkor meg nem csillogtak :).