Grill állvány

2015-04-07

2015-07-01 - kiegészítés néhány képpel

 

A képeken átfutva nem látszik mennyit törtem a fejemet, és mennyit maceráltam a különböző elképzeléseimmel egyik kedves kollégámat, míg ezt a grill állványt kitaláltam és a fiammal megcsináltam. Egy olyan megoldást kerestem, amivel a szabadtüzi eszközeimet a tűz fölé tetszőleges magasságba tudom állítani.

Régebben két vas csövet vertem le (kb 140 cm-re), majd keresztbe egy szögvasat heggesztettem rájuk. Eddig erről lógattam a tűz fölé a bográcsot, na de majd ezután! Zártszelvényből gyakorlatilag egy párhuzam szorítót csináltam. Mindkét végére került egy csavaros szorító, amelyek a megfelelő magasságban rögzíthetők.

Közepére, majd attól jobbra és balra 10-10 cm-ként lyukakat fúrtam. Menetes szárból és anyacsavarokból csináltam függesztő csapokat. Ezekre lesznek akasztva a sütő/főző alkalmatosságok. A csapok száma és elhelyezése variálható. Bográcsnál elég egyértelmű a lógatás. Tárcsa szélébe lyukakat akarok fúrni, rácsnak a sarkaiba láncot vagy drótot kötni, vaslap alá lapos vasból vagy drótból pántot tenni, nyársakhoz, illetve kürtős kalács nyárshoz egy fellógatható keretet akarok készíteni. Majd csinálok képeket, mit hogyan sikerült megoldanom.

Itt látható az egyik szorító. Az egyik zártszelvénybe két anyával egy mentes szárból készített csapot rögzítettem. A szorító karja laposvasból készült. A kar három furatába csavarral egy-egy menetes szár toldót csavaroztam. A két szélső hajtókarként szolgál, a középső pedig a szorító anya. A mentes csap hosszára oda kell figyelni, hogy legalább 6-10 mm-re kilógjon, de meghúzásnál ne ütközzön bele a mentes szár toldót rögzítő csavarba. Kipróbáltam a szerkezetet, jól rácsimpaszkodtam, rezzenéselenül elviselt 30-40 kg terhet. Szerintem simán bírja tovább is, de mikor szerzek én ekkora darab húst? A csavaros szorítókkal a magasság könnyen álítható. Komolyan jobb lett, mint vártam.

Hozzávetőleg, miből lehet ezt összeállítani? A fő elem ugye a 3 m 20x40-es zártszelvény, amit rögtön a Budapest III. kerület Huszti út végében lévő telephelyen félbevágattam. Egy M10-es menetes szárat vettem, ami azt hiszem 1m hosszú, ehhez vettem 16 db M10 anyát (2 szorító csap + 4 függesztő csap). Kellett a szorítókhoz 6 db 16 mm-es M10 csavar és 6 db M10 menetes szár toldó. Én mondjuk vettem 3m 3x30-as lapos vasat is, amiből 2x160mm-es darab kellett a két karhoz, de ilyesmi biztos akad minden műhelyben. Ha mindezt 3, max 4 kHUF-nál többért akarják rád sózni, akkor rossz boltban vásárolsz :). Nem kell hozzá sok szerszám sem, egy fúró meg egy sikító. Jó munkát mindenkinek!

Egy csomót kellett főznünk-sütnünk :), hogy elkészíthessem az álvány használatát bemutató képeket. Még a növények is kizöldültek közben. Az első képen láthatjuk, hogyan lógathatjuk a tűz fölé a bográcsunkat.

Itt az látható, hogy a fiam a néhány éve szögre akasztott tárcsánkat rozsdátlanítja.

Nekünk csak lemez tárcsánk van, így könnyű volt a peremébe 4 lukat fúrni. 4 db, kb. 40 cm-es láncra egy-egy karikát és egy-egy kampót hajlítottam, ezekkel lett a tárcsa felfüggesztve.

Ugyanez alkalmazható grillrácshoz is. Még jobb, stabilabb így, hogy kicsit terpesztve lett a rács felfüggesztve, ez alkalmazható tárcsánál is.