Szürke kártya

2014-10-25

 

Nemrég jelent meg egy szabadon letölthető magyar nyelvű GIMP könyv az FSF támogatásával, így rámtört, hogy GIMP tudást akarok magamba szívni. Nem megy túl gyorsan. Ennek részben az az oka, hogy másik programmal már megszoktam dolgozni és ez meg még szokatlan, részben pedig, hogy a GIMP-ben meg lehet a problémákat oldani, de a menüpontok nem probléma orientáltak, hanem meg kell keresni, hogy mely pontok alkalmazásával tudjuk a feladatot leküzdeni. Továbbá a színkalibráció, meg a szürke kártya rész nálam megint sok bolyongást váltott ki a neten.

A szürke kártya arra jó, hogy adott megvilágításnál lefotózva, később a fotószerkesztő programban a kép szineit ennek segítségével korrigáljuk. Valójában van egy fehér része, és egy fekete része. Ezekhez ugye beálítható a legvilágosabb és a legsötétebb rész. A szürke rész pedig a szinhőmérséklet (árnyalat) beállításához használható. Feltéve persze, hogy a valódi szineiben akarunk valamit lefotózni, és nem éppen egy lebukó nap szinponpájában. Adott megvilágítás mellett elegendő egyszer lefotóznunk a kártyát, a fotó szerkesztő programok általában lehetővé teszik, hogy ezt a kombináció lementsük, és a többi fotónkra is alkalmazzuk.

Az alábi képeket a neten találtam.

Ez a Lastolite cég terméke.

Ez a Polaroid cég terméke, de hasonló noname készletet hirdetnek már 1-2 kHUF környékén.

Ez meg már nemtudom kinek a terméke. Igazábóla GIMP könyvben is van egy hasonló eszköz.

Eszköz, nem kell túlmisztifikálni, szürkeárnyalatos lap. Szóval, én elmentem vadászni a Pantone Papír boltba, 1035 Budapest, Vihar u. 18-28. Az volt a terv, hogy otthon van már fekete fotó kartonom, meg veszek még fehéret, meg szürkét, azután meglátom... A vadászat jobban sikerült mint vártam. Veszélyes az ilyen vadászat, csapdába is kerültem, vettem még néhány dolgot, ami majd jó lesz még... A lényeg, hogy találtam 1m széles szürke öntabpadós tapétát. A szememet nem bökte ki, hogy van fél méteres csíkban is. Szerencsére az eladó nagyon kedves volt, felhívta ezekre is a figyelmem, és rögtön elém tett egy színskálát, hogy milyet is szeretnék?. Mit mondhat az ember, ha 50-60 féle szín közül választhat? Valamit kellett, kiválasztottam a fehéret és a feketét, az tuti. De szürkéből milyen is kellene? Olvastam én valami 18%-ot, de hogy azt eszik, vagy iszzák? Kis fejvakarás után kiválasztottam a két leghalványabb szürkét. Azután megkérdeztem, hogy lehet-e 20-20 cm-t kérni? Lehetet. Kicsit aggódtak, hogy elég lesz-e? Elég lett. Különben ha teljes 1 métert vettem volna, 550 HUF-t fizettem volna.

Sajnos csak a mondókában van, hogy én elmentem vadászni, ez meglőtte... Nekem kellett anyagot keresnem hozzá, ki kellett találnom milyen legyen, el kellett készítenem, ki kellett vágnom, és ó jaj, a végén még nekem is kell használnom :). Tetszett a Polaroid megoldása is, meg a GIMP könyvben látható is. Valahogy kezembe akadt egy CD tok, és beugrott, hogy meg lehetne próbálni CD méretű korongot készíteni. Keressünk valami szép fehér kartondarabot, ez valami doboz oldala lehetett új korában. Rajzoljunk rá két merőleges vonalat, hogy majd ezek mentén ragasszuk fel a tapéta darabokat.

A 20x50cm-es tapéta csíkunkból metéljünk le úgy 7x7cm es kocekákat:). A szélén vagy rosszabbul levágott résznél lévő sarkot megjelölhetjük egy kis levágással, hogy majd ezeket kifelé ragasszuk.

Azután szép pontosan (el vagyok én már ettől szokva) felragasztgatjuk a darabkákat. Rátesszük a CD tokot, körberajzoljuk, majd ollóval körbenyírjuk.

Egyik barátomra is gondoltam...

Néhány kattintással ílyen lett a szinkompenzált fotó. Nem Samsung reklám, de az összes fotót a Note2 telómmal készítettem.

Az eszköz. Persze másnak nem kell 3 Byte matricát is ráragasztania :).