Fotós táska

2018-03-24

 

Vettem egy új fotós táskát. Gondoltam bemutatom, sőt bemutatom a többi táskáimat is, amikre az évek során a fényképezőgépeimet rábíztam. Kicsit körüljárom mit miért, már amennyire emlékszem, remélem lesz olyan olvasóm aki valmit hasznosítani tud belőle. Legegyszerübb módon, a történetiség mentén veszem sorra a táskákat. Tulajdonképpem az első táskát, egy Sony video kamerához alkalmaztam, de már se a táska se a kamera sincs meg. Ez viszonylag egy szimpla kis feket vászon táska volt, amibe én vartam szürke antisztatikus szivacsból bélést. Ezt követte ez a Samsonite táska, ami nagyjából egyező méretű volt vele, de hát ugye dizájnosabb volt, meg praktikusabb, meg minden. Ez a táska lehet már vagy 15 éves ha nem több, és látjátok, hogy mindig táska.

Elejét felhajtva, egy zipzárral védett zsebbe jutunk, amiben több kis praktikus rekeszt vartak. A gonosz zsebtolvajok ezen keresztül nem tudnak hozzáférni a táska belsejében rejtegetett értékes masinánkhoz.

Mert ahhoz hátulról tudunk hozzáférni. Van a felnyitható tetőben hálós tartó rész, hátul egy vékony zippzározható zseb, gondolom igazolványoknak. De vannak itt karikák, pántok, hogy akár nadrágszíjra fűzhessük... én mindig a vállamon lógattam, vagy kézben vittem. Kényelmesen elfér benne egy tükörreflexes gép, és még egy objektív, meg egy marék apróság, amit egyébként úgysem fog az ember használni. Egy családi kirándulásra ma is ezt hurcolom magammal.

A munkámból kifolyólag gyakran utazok külföldre. Nem mindig volt tükörreflexes gépem, de nem volt jó megoldás, hogy a gépet a laptop táskámmba, vagy az utóbbi évtizedekbenben divatos kisméretű hátizsákomban cipeltem, mert ezek mechanikailag nem védtek. Egyik utazásom alkalmával láttam/vettem ezt a táskát.

Ennek van egy kemény műanyag héja, és belül párnázott. Egy tükörreflexes gépet egy objektívvel be tud fogadni. Fülénél fogva lehet kézben vinni, a pántjával lógathatjuk a vállunkról, de nadrágszíjra is fel lehet fűzni. Az első zsebébe gondolom a zsebtolvajoknak szánt ajándékokat lehet tenni. Igazából nem sok mindent lehet ebben tárolni a gépen kívűl, de ha szükséges, a fedélen található hálós tartó talán kicsit bitonságosabb. Viszont repülőgépen előny lehet, hogy ez nem táska, csak a fényképezőgépünk tokja.

Nem tudok elfogulatlanul írni a LowePro táskámról. Nagyon szeretem, és most van bennem egy kis rossz érzés, hogy tulajdonképpen helyette vettem egy másik táskát. Ezt a táskát 8 éve vettem Bangkokban, mintegy 100 EUR-ért. Ezt a táskát 8 éve hurcolom magammal, látszik rajta egy kis deformálódás, de alapvetően egy pántja nem szakadt ki, minden zippzárja hibátlan, a szövete sem kopott meg, ma is teljes mértékben használható. Ez egy kézben/háton/válon hordható táska. Az oldalsó hálós zsebébe Gorillapod-t tettem. Egy rendes háromláb ugye jobb, de nagyobb is. Általában dolgozni utazok ki, és gyakran előfordul, hogy csak estefelé tud az ember elszabadulni fotózni, ilyenkor sokat segít az álvány. Ha így visszük, felfigyel rá a security, a vám, a ...

Nem látszik ezen a táskán, hogy a háttámlájába egy 17"-os latopot is simán betehetünk. Most csak egy 12"-ost találtam a fotózáshoz, ez egyszerűen elveszik benne. Utazási papírokat műanyag dossziékba szoktam idekészíteni. A felzső zsebbe inkább csak papírzsepit, szemüvegtörlőt, meg mobil telóhoz a kábeles fülhallgatót (bluetooth a repülőgépen problémás) szoktam betenni.

Ebbe a zipzározható, külünálló, felső rekeszbe szoktam sok mindent belegyömöszölni. Ide kerülnek a gyógyszereim, háromnapi hideg élelelm. Azért meg kell említeni, sok ország van, ami számomra érthetetlen módon idegenkedik attól, hogy az ember külföldi kaját vigyen be magával. Nem is beszélve a hülye biztonsági mániájukról, hogy 1dl-nél több folyadékot nem lehet az ellenőrzésen keresztülvinni. Én 2-3 almát szoktam bepakolni. Ez addig működhet amíg ki nem találják, hogy az almákat nem folyadékpótlásra, hanem merénylésre szánom :).

A felhajtható fül alatti zippzározható zsebbe laposabb dolgokat lehet tenni, mondjuk két szűrőt.

És itt látható az U alakban oldalra zippzározható fotós rekesz. Én nem vagyok profi fotós, általában a gépet, és egy, vagy két objektívet szoktam magammal vinni. Viszont a munkámhoz latopra, USB-s eszközökre, töltőkre, kábelekre, minden kutyafülére szükségem van, sokkal többre mint a képen, azért igyekeztem a látszat kedvéért... Jártam már úgy, hogy bőröndömnek nem sikerült velem együtt megérkezni, ezért egy vátás alsót és zoknit mindig magammal hurcolok. Kikandikál a piros svájci bicskám nyele, ugye tiszta, hogy repülős út esetén a kézipoggyászból ezt elkobozzák? Pedig komolyan, Zürichben a reptéren, a biztonsági területen belül, lehet boltban hivatalosan svájci bicskát venni. Fönt az a két kis fül, plusz memóriártyák részére szolgálnak. Tudjuk, hogy nem vagyunk profik, nem fogjuk csurig fotózni 16 terás kártyánkat, de akkor is vigyünk magunkkal tartalék kártyát. Nekem volt olyan tapasztalatom, hogy hajós kirándulás közben megbokrosodott a kártyám. Szerencsére az addigi fotóim nem vesztek el... és kaptam kölcsön egy kártyát.

Az új szerzemény, név szerint Vanguard Alta Fly 48T, ár szerint egy tékozló őrült vagyok, 77 kHUF volt az Ipon-nál, de máshol még drágább. Kicsit komolyabb csomagolást vártam a kibontottam videók alapján.

Végül is az volt a zacsiban amit akartam, lehet hogy valami bemutató darab volt, nem volt megkopva, összekoszolva, tartozékai megvoltak. Neten vannak róla fotók, isemertetők videók. Ja, én is egy ilyesmit írok, de talán inkább utazó és csak részben fotós szemszögből.

Alapvetően azért kívántam meg, mert a világban általában jóval nagyobb repülőterek vannak, mint Ferihegy és kis hátizsákomat általában a repülőre felvihető maximális 8kg körülire szoktam megtölteni. Meg öreg is vagyok már, meg... szóval jó lett volna valami banyatank féle, amit magam után húzhatok. A Vaunguard nak van nagyobb kerekes táskája is, de azt a repülőre lehet, hogy nem engednék fel. Íme.

Az új tatyó sokkal nagyobbnak látszik, és sajnos sokkal nehezebb is. Majdnem 5 kg-ról indul. Amíg húzni kell nem baj, csak nem szabad nyögni, amikor az ember felviszi a gépre.

Rögtön előre becsúszott egy 10"-os Samsung Note tablet (azért határeset), de van itt hely igazolványoknak, miegyebeknek.

A táskát kizippzározva fedőlap belső oldalán van zseb a laptopnak (15" a doksi szerint), tetszik, hogy van egy zippzároható védőháló, a fülnek is vannak pántjai, mert utálom a holmimat a táskámból nyilvános helyen kiszórni.

Kapunk plusz elválasztó lapokat (fenti kép), esővédő zsákot, lakatot. Múltkor halottam egy modást, hogy nem ér semmit vászontarisznyán a lakat. Most ez vászontarisznya-e, illetve ez lakat-e?

A táska belseje nagy, még be kell laknom. Azt tervezem, hogy a rekesz alső felében tárolnám a fotós dolgaimat, és felül az egyéb kellékeimet, mint a régi táskámban.

A táskából a belső elválasztók egyben kiemelhetők, állítólag arra az esetre, ha nem akarnám a gépem mgammal vinni, csak mondjuk a ruháimat. (Szerintem ezt a csempészeknek csinálták.)