Filofax 2017-re

2017-01-01

 

Nem emlékszem pontosan, valamikor Karácsony előtt került szóba, hogy milyen nehéz olyan naptár tömböt kapni, ami aranyos, és nem terheli túl oldarbordám táskácskáját. Pedig lehet nagyon szép kivitelű darabokat kapni, csak, csak... a kicsiket nem lehetett bővíteni, amiket meg lehetett variálni, lehetett hozzá plusz lapokat is venni, azok meg nagyobbak voltak. Na most van nekem, meg mindenkinek (mivel ingyenes) LibreOffice-sza. Arra gondoltam, lehetne vele ilyesmit csinálni. Megdumáltam fiammal, hogy csináljunk Anyának 2017 -es naptárt. Mit tudtam akkor még, hogy annak a tisszetességes neve nem notesz, nem határidőnapló, nem manager naptár, hanem filofax? Erre akkor derült fény, amikor öteletek után kezdtem kutatni a neten. Rövid idő alatt körvonalazódott bennem, hogy mi a filofax, és hogy a nők gondolkodását egyszerű férfiként fel nem érhetem. Nekem mint hapsinak a mobilom évek óta ellátja ezeket a feladatokat, míg a nők a családi fotóalbumokat sem nélkülözhetik. Tehát egy filofaxban fontos, hogy legyen egyedi, legyen színes, lehessen bővíteni újabb lapokkal, a nő mindefélét beleírhasson más-más színnel, és kis matricákkal is teleragasztgathassa. Vegyünk hozzá néhány ív ilyen kis, apró, színes matricát! Ne is kíséreljük meg előre kigondolni, életünk párja majd melyiket mire fogja használni! Ne vegyünk túl sokat, ne fosszuk meg a kreativitástól, a keresgélés, a vásárlás örömétől!

Lehet kapni kapcsos lefűzőket, de problémás hozzájuk a lapok lyukasztása. Sikerült egy A5-ös szorítós tömböt vennem, ehhez nem kell lyukasztani. Viszont nem szép. Csináltam az elejére egy matricát, amivel egy kicsit sikerült feldobnom. Egy mozdulattal variálhatók benne a lapok. Sikerült vennem hozzá A5-ös befűzhető neylon irat tasakokat is. Vettünk hozzá szép antik hatású papírt. Mikor a negyedik oldalt kinyomtattuk és lefűztük, rádöbbentünk, hogy ez a papír nagyon mutatós, de vastag, és képtelenség lapozni :(. Ezért végül is sima A4-es papírra nyomtattunk. Készítettünk, éves naptár, havi naptár, telefonszám, kiadások, feljegyzések, receptek, nefelejts, Mo. és Föld térkép lapokat. Mind kétoldalasan nyomtatandók, majd félbe hajtandók. Van még egy lap, amin fülek vannak. Ezt érdemes öntapadós ívre nyomtatni, leragasztani könyvekhez vehető, átlátszó, öntapadós védőfóliával, a füleket így kivágni, majd felragasztani a lapok szélére.

Itt a vége, fuss el véle, legytek az én vendégeim, innen letölthetitek összecsomagolva a lapokat LibreOffice formátumban, az MS Officce szekció számára letölthetők PDF-ben is: