Elektomos csellentyűcske

 

Van aki találkozott az alábbi kis írással az interneten, van aki nem, nekem mindig vigyorognom kell tőle, álljon itt mottóként:

„Játék neve: elektromos csellentyűcske.
Biztos nágy az örom! Nagy a gyermek este a játék neki, ünneplő alkalma kezébe venni, által kissé tanulás célzatából kaptál.
Tahátakkorlá sok!
1. A doboz tetővel bír. Ez leszedés után szabad benyújtás a késnek, négyszög alak elektromos csellentyűcske.
2. Alapos és kézbetartva alányúlva ovatos doboz fenekéről első játék bekezdését.
3. Fatyalim! Felszólít! A játék elektromos felnőtt nélkül fejjesen uldaba!
4. Miezután meg lehet kezdeni játszását a játéknak vele.
5. Fogjátok a drót alfelét a kéz magsujjá közzé, és jobb kezetek föl le mozgat, jel onnét villanybekapcsolt, hirtelen smirgli erősen, különben nem jön villany se át, se nosszú, se tyü!
6. Egyfejü magán játék, ha vagytok egyed és nincs játszó, önmagatokból is összerakni és az nyer, aki előbb.
Minden fejű vételembernek uzen kedves játszás?
Gyártmánytyó cég”

Ha sikerült követni a fenti leírást (és már levegőt is kapunk ;-), valami ilyesmit akartam fabrikálni a fiamnak. Igaz, hogy a készülék elkövetésekor még nem volt három éves, és valójában még most sem tudja önállóan az áramköröket összedugdosni rajta, de untam már, hogy az asztalomról elcsen mindenféle vezetéket, szerszámot, és azzal játszik. Különben ez azóta sem változott, annak elenére, hogy képes hosszasan és elmélyülten játszani vele. APA szerszámai és cuccai továbbra is nagyon érdekesek. Olyan real feeling-jük van. Ezenkívűl mostmár gyakran találok az asztalomon (ami egyébként szent és érinthetetlen, még takarítani sem szabad rajta ;-) különböző játék szerszámokat, csavarokat, plüss tevét...

Íme a készülék:

Szétnéztem a dobozkáim között, és némi töprengés után ezt a táblát terveztem meg. Igyekeztem olyan alkatrészeket rárakni, hogy érdekes és használható legyen. Azt hiszem, számos kombináció megvalósítható a táblán, és a gyerek figyelmét felkeltik a csipogó, világító, villogó, forgó-morgó alkatrészek. Mondjuk a kapcsolókkal leginkább logikai kapcsolások valósíthatók meg, és ezeken keresztűl lehet vezérelni a LED-ekket, a motort, a műszert. A készülék alapját egy farost lemez lap képezi, amit egy fenyőléc keretre csavaroztam. Alját azért nem készítettem, mert azt akartam, hogy meg lehessen nézni, hogy az előlap mögött ott vannak a vezetékek, alkatrészek. Nem fekete dobozt akartam csinálni. Egy A4-es öntapadós cimkére nyomtattam ki a fent látható rajzolatott, és erre ragasztottam átlátszó öntapadós fóliát, és végűl ez lett ráragasztva a fehér farost lemez lapra. Én Open Office Org Draw-jában szoktam ilyesmit megrajzolni. Szerencsére az OOO támogatja a közvetlen nyomtatást PDF-be, így ha valaki még nem használná ezt az ingyenes és kiváló programcsomagot, az letöltheti PDF formátumban is.

Öntapadós cimkék nagy választékban kaphatók az Office Depo-ban, van olyan is amelyik A4-es méretű, és nincs felszabdalva a szokásos méretű kis cimkékre. Többféle gyártmány is van, én egy 100 db-os csomagot vettem úgy 2-3000Ft-ért. Átlátszó öntapadós fólia kapható a papírboltokban, általában tankönyvek és füzetek borítására ajánlják. Ez a módszer jól használható előrajzolás helyett is. Én OOO Draw-jában megtervezem a furatokat, kivágásokat, kinyomtatom, felragasztom, és már lehet fúrni, reszelni az előlapot. Szóval a rajzolatot felragasztva óvatosan és éles fúróval kifurkáltam a lemezt. Csatlakozási pontoknak normál banán hüvelyeket használtam (hát nem olcsó ha venni kell, nekem a láda fiában kuporgott időtlen idők óta egy marék). A gondosan őrizgettet, szakközép iskolában használt mérőzsinórjaim most kapóra jöttek (akkor saját magunknak kellett csinálni, és vinni mérés órára). A pozitív sarkokat piros szeszes filccel körbe rajzoltam, hogy szembetűnőbbek legyenek. A tábla alján futó drótokat, alkatrészeket ragasztó pisztollyal fixáltam. A kapcsolások táplálására a bal felső sarokban található két ceruza elem szolgál, vagyis életveszély abszolúte kicsukva. Az elemmel egyébként sorba kötöttem 4.7 Ohm-ot, hogy ne lehessen rövidre zárni. Sajnos azért kellet ilyen kis értéket használni, mert a motor egyébként nem akart forogni, új elemekkel sem. A műszer egy 1 kOhm-os helitrimmel van úgy beálítva, hogy jó elemek esetén végkitérésbe menjen. A LED-ekkel 150 Ohm van sorba kötve. A felső LED csoport közöskatódú kapcsolásba lett kötve, és a piros/sárga/zöld LED-ek megfeleltethetők a jelzőlámpa szineinek.

Az Áramkör 1. egy olyan astabil multivibrátor, amely sipoló hangot ad:

Az Áramkör 1. panel terve:

Az Áramkör 2. egy olyan astabil multivibrátor, amely két LED-et villogtat felváltva:

Az Áramkör 2. panel terve:

Karácsony tájékán a nagy bevásárló áruhzak polcain 6-8000Ft magasságában megtalálhatjuk az elektromos építő készleteket, amelyet megvenni valószinűleg olcsóbb mint ezt a táblát megépíteni (és most nem is számoltam a mérnök óradíjat), de nekem mindezek ellenére megérte a fáradozást.


Itt a vége, fussatok el véle, legyetek az én vendégeim, innen letölthetitek a hozzávalókat összecsomagolva.