Elektromos bogárgyűjtemény

2008-11-16

 

Mi is ez a marhaság? Fejembe vettem, hogy megépítek egy kapcsolást, amihez minden jóérzésem ellenére, párba válogatott tranzisztorok kellenek. Azután elgondolkoztam, hogyan is lehetne ezt normálisan megcsinálni? Ezen a lapon az látható, mire jutottam.

Tulajdonképpen az elektromos bogárgyűjteményem szempontjából mellékes, de az indíték a Hiraga MC előerősítő utánépítése volt, amit még most sem követtem el, de a tranzisztorok már vagy egy hónapja szépen sorakoznak a bogárgyűjteményemben. Ha valaki szintén bele akarna vágni, a szükséges tranzisztorokat a HQ Video -nál lehet beszerezni (nagyban olcsóbb:). Én 50-50 db PNP és NPN tranzisztort vettem (kb. 1000-1500HUF), és reménykedtem.

Az egyik fontos dolog, hogy az egyes tranzisztorokat meg kell különböztetnünk egymástól. Azután meg kell mérnünk a bétáját, és fel kell jegyezzük. Ezt követően a halmazból kiválaszthatjuk a leghasonlóbb darabokat, és azt mondjuk rá, hogy ezek párok. Először valamilyen tálca félére gondoltam, amiben sok kis bemélyedés van, abba tettem volna a tranyókat. Egyszer kaptam is egy kollégámtól egy vastag műanyag lapot, amibe négyzethálóban a tranzisztoroknak megfelelő lyukak voltak fúrva, de hogy azt hova tettem? Azután jött a gondolat, hogy szoktam használni motage szallagot, ezzel felragasztva a tranyókat mellé is írhatnám a bétájukat. És ez a megoldás látható itt. Hogy valami formája is legyen a dolognak, Open Office Org-ban csináltam hozzá egy táblázatot, ezt kinyomtattam, és erre kerültek a ragasztó csíkok.

A montage szallag egyik fontos jellemzője, hogy baromi drága (olyan 7-800HUF). Ha valaki még nem dolgozott vele, ez egy két oldalán tapadó szallag, aminek az anyaga valamiféle habosított műanyag, ami ki tudja egyenlíteni a felület kisebb egyenetlenségeit, és nagyon jól ragad. Persze közben gondolkodtam egy alkatrész bemérő készüléken is, de egyenlőre meg kellett elégednem a digitmultiméterem béta mérőjével. Oda kell arra is figyelni, hogy miközben fogja az ember a tranzisztort, a keze felmelegíti azt, és változik a mért érték!

Miután a szemem már össze-vissza ugrált a táblázatban, fogtam és a második lapra begépeltem a mért adatokat.

Két kattintás, rendeztem bétára, és már be is lehetett gyűjteni a párokat. ( A kép nem túl szerencsés, volt benne több pár is.)

Itt a vége, fussatok el véle, legyetek az én vendégeim, innen letölthetitek a hozzávalókat összecsomagolva.