Műhely asztal és bútorsor

2007 - 2009-07-26

 

Tulajdonképpen több bútorról van szó. Időben is, a műhelyasztalt 2007 végén készítettem, a bútorsorra idén sikerült feleségemet rábeszélnem. Olyan műhely asztalt akartam készíteni, ami megállja a helyét a lakásunkban is (akinek van felesége...:). És tervebe van véve egy harmadik is, a fiam megrendelésére. Úgy látszik van érzéke a praktikum iránt. Korábban a boltban vásárolt bútorokra szorítkoztam, kivéve a korábbi műhelyasztalomat, amit már több mint 15 éve csináltam. Egyik barátom mutatta meg ezt a fali szekrény megoldást.

Ez a szerkezet önálló 80 cm széles modulokból áll. A polcok a modulok két oldallapja közé, mindkét oldalról 3-3 db 60 mm-es pozdorja csavarral vannak befogatva. Igen fontos, hogy a modulok alá kerül egy csík a szekrények anyagából, méretes csavarokkal a falba csavarozva. Erre támaszkodnak a modulok. Fent láthatók kis fehér dobozkák. Ezek Ikea polc tartók. Ezek fogják oda a modulokat a falhoz. Biztonság kedvéért egy-egy csavarral a szekrények alját is hozzáfogattam a támasztó csíkhoz.. A szekrénynek hátlapját a tapétázott fal képezi. Konkrét szabásmintát azért nem adok, mert gondolom mindenki a saját elképzelései, igényei szerint méretezi a lapokat.

Magán a asztal részen többet kellet gondolkodnom. Egy munkaasztalnak a szélének lekerekítettnek kell lennie, hogy a karomat ne kínozza az éles pereme. Így egy konyhai munkalap mellett döntöttem, ami talán a legdrágább része volt az egész projectnek. Viszont egy munkalap szabványosan 60 cm széles, és ez nekem kevés. Végül úgy oldottam meg a problémát, hogy szabattam hozzá ugyanolyan szinű anyagból egy 20 cm széles csíkot, amibe rögtön furattam 50 cm-ként lukakat is, a kábelek átvezetéséhez. A munkalap 28 mm vastag, a csík meg 18 mm. Marrattam mindketőbe nútokat. Nem tudom minek nevezik, kis fa lapokkal összeragasztottam szintbe, amitől majdnem olyan lett, mintha egy darabból lenne az egész. Kértem egy kis maradék anyagot, ami 10 mm vastag volt (az a fehér). Ezzel lett egy szintbe hozva a hátsó csík az alátámasztó deszkákon. Na most jön a lába. Azzal is vacakoltam egy darabig. Barkács áruházakban nézegettem mindenféle esztergált korlát lábakat, de egyiknek sem volt jó a magassága, az áráról nem is beszélve. Végül az egyikben áruházban találétam egy bükk színű fa rudat. Azt hittem függöny karnis, de korlátnak árulták. Sőt mikor jobban megnéztem, kiderült, hogy tapétázott fém cső. Azt hiszem 2,5 m-es volt, ez lett háromfelé vágva. Pontosabban olyan hosszú darabokra, hogy az megfelelő magasságú legyen. Én a konyhaasztalunkat vettem alapul. Az aljába műanyag dugó került. Vettem egy 2 m-es 10 cm széles, 2,5 cm vastag deszkát. Ez is háromfelé lett vágva, ezek támasztják alá az asztalt. A deszkákba a cső átmérőjének megfelelő furatot készítettem. Pontosabban kicsit vékonyabbat, és ráspolyozással fejeztem be, mert azt akartam, hogy ne lötyögjön bennük a cső. Azután egy jó 60-70 mm-es pozdorja csavarral megfogattam oldalról, biztos ami biztos. A deszkák normál polctartó idomokkal lettek a falhoz erősítve. Amikor felkerült rá az asztallap, alulról néhány csavarral hozzáfogattam a deszkákhoz.

A két felső polcot ajtók takarják, az alsó polc pedig rakodó hely. Könnyebb a munka, ha van az embernek segítsége :). Nagyon stabil asztal és polc lett. Végül is, azért készült, hogy mindenféle papír holmikkal, meg készülékekkel tele tudjam zsúfolni. Egyet ne felejtsünk, minden polcot és üres felületet, úgyis tele fogunk rakodni :).

Idén végre sikerült kiutálnom a lakásból a korábbi szekrényeinket, aminek az lett a következménye, hogy hiába raktam fiammal és apósommal rekord idő alatt össze az új szekrénysort, még hetekig tele volt a lakás mindeféle lomokkal. A szekrényekhez az összes anyagot a www.lapszabaszat.hu -tól szereztem be (méretre vágott, élfóliázott bútorlapok, kivetőpántok, Ikea felfüggesztők, foggantyúk, pozdorja csavarok). Szerintem nagyon jó áraik vannak. Az összes kellék valamivel több mint 100kHUF lett. Illetve hazudok, a falra szerelt tartó csík túlméretes 6 db csavarját máshol vettem. Egyetlen problémám, hogy az élfóliázott lapok élesek, ezt összeszerelés előtt egy deszkadarabra feszített smirglivel le kell sorjázni.

A félkész moduloknak, fiam persze rögtön talált egy olyan felhasználási lehetőséget, ami nekem az eszembe sem jutott :).

Egy tipp, hogy az oldallapok külső oldalára, egy bútor darab segítségével fel lehet jelölni, hova esnek a polc lapok, és azután már könnyebb kitűzni a csavarok helyét. A fúrásnál igyekezzünk óvatosan eljárni, mert ha eröltetjük a fúrót, lepattogzik a bútorlap fedőrétege. Célszerű fafúrót használni, vagy meggondolni, a furat melyik oldala kerül majd takarásba.

Már sorakoznak a félkész modulok.

Itt már fel vannak a polc részek szerelva a falra, hasonlóan mint a műhelyasztal résznél leírtam. Alulra hasonló megoldású modulok kerültek, de kaptak egy fedőlapot. Valamint az alsó polclap nem a földe került, hanem van alatta egy 5 cm-es lábléc. A fedőlap takarékosságból nem munkalap lett, hanem bútorlap, és nem élfóliát, hanem valamilyen vastagabb műanyag éltakarót kapott. A fedőlap 3 cm-rel túllóg a bútoron és le van kerekítve a sarka (így nem baleset és gyerek veszélyes). A fedőlapok kis sarokvasakkal lettek a modulokhoz hozzá csavarozva. Az alátámasztó csík és a fedlap két darabból ál, mert a bútorlapok legnagyobb mérete 2,4 m, ez a konstrukció meg 3,2 m lett. Végül az alsó sort nem erősítettem a falhoz, a saját lábán is elég stabilan megált, nem csúszkál. Egyetlen gond, hogy a parketta és a fal nem pontosan 90 fokos szöget zár be, ezét a teteje pár miliméterre eláll a faltól.

Végül felkerültek az ajtók is. Ez itt már tulajdonképpen a belakott bútor. Zárt szekrények alul és felül (sok kacat rejtekhelye). Ugyanakkor sok nyitott rakodó hellyel. Az egyik alsó modul nem kapott ajtókat, ebbe kerültek a video ketyerék. Sok sikert mindenkinek, aki kedvet kap hozzá. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a bolti bútoraink.