Bolhastadion

Módosítva: 2013-02-14

 

Én elmentem a piacra fél pénzzel... LED-es lámpát vettem a piacon... Eredetileg LED-es szallagokért mentem ki az újpesti víztorony melletti felüljáró alatti kínai piacra. Azt is vettem. Korábban is láttam már fényképezogépre erosítheto vakukat, vagy lámpákat. Két kis lámpa, amit makrohoz lehet használni. Azért gondolkoztam rajta, mert az obiglóriámtól eltéroen a karok állításával lehetoség van a fényeket egy kicsit állítgatni, milyen irányból jöjjenek. Esetleg szines zacskók segítségével tovább lehet bonyolítani a dolgot. Boltiban csak két fejeset láttam, én eleve négy lámpában gondolkodtam. Ahol a LED szallagokat vettem, volt egy drágább, nagyobb fényereju szallag, azon morfondíroztam, hogy esetleg abból kellene venni, feldarabalni, egymás mellé ragasztgatni, de akkor már nem is igazán éri meg, végül is nem vettem. Hanem megláttam ezt az akár szappantartónak látszó lámpát, aminek az ára 1200, majd kisvártatva 1000 HUF lett. Nem fényépeztem le, de késobb majd látszik, hogy a jobb oldalán három LED van. A gombot nyomogatva lehet hol ezt a 3, hol a hasán lévo 24 LED-et be/kipacsolni.

Árban sem volt rossz, és azt gondoltam, legalább egyszer nem túl barkács kinézetu dolgot is össze tudok hozni belole

Meg kell mondjam, az élek illesztését lehet érezni, de az elo és a hátlap gumírozott, profi benyomást kelt. Van rajta egy kihajtható kampó, és nem túl jól látszik középen a kerek lapocska, ami egy elég eros mágnes. A hátlapot 3 csavar tartja, elemcsere kizrólag csavarhúzóval.

Perselyezett furatok. Jönnek fel a kínaiak. Három AAA elem táplálja a lámpát. A másik négy kis csavar már lemezcsavar, ami a lámpa elolapját fogja. De nem összepattintós/öröke ragasztott. Hova kerültem, csak nem orosz design? A terv az, hogy a négy lámpát vezetékkel összekötöm, és közös akku telepről fogom muködtetni.

Előlap leszerelve. Ha még tömítés is lenne benne, akkor egy drágább dolog lenne.

Itt látszanak az előre világító LED-ek. Nemes kínai egyszerűséggel a LED-ek paralel vannak kötve. A nagyobbik ellenállásnak nem sikerült helyet szorítania panelen. Nagyon lerontja a kedvező benyomásaimat. A 3 LED 10 Ohm-os ellenálláson keresztül kapja a delejt. A 24 LED 1 Ohm-on keresztül. Látszólag azonos típusúak. Így utólag utánaszámolva...

Nem kell mindennek a fonákját is menézni. A fotón nem annyira látszik, a forrasztások teljesen mattok, a LED-ek ferdén döntve vannak ráheftelve a panelra.

A hátlapból a kampó kifűzhető.

A panelt kicsit egyszerűsítettem.

Eddig romboltam, de mos végre elkezdek valamit építeni is. Egy madzagot beforasztottam, és a panelt visszacsavaroztam a helyére.

Készítettem az elemtartó rész falán keresztül egy furatot a vezetéknek. Pontosabban a furat volt előbb.

A hátlapot is átfúrtam, a kampó hornyában. A vezetékre egy csomót tettem kitépés ellen. Remélem nem téved el benne az áram.

Alkotás közben életkép az asztalomról. Közben rájöttem, hogy a tartó szerkezetet nem is meséltem el. Gondoltam, hogy egy terjedelmesebb világítótestet építek, és úgy gondoltam a géphez az álványmenettel csavarozom össze. Jó lenne ezt a szerkezetet álványra is feltenni. Így arra gondoltam, az álvány talp és a gép közé egy vékony lemezt kellene csavarozni, és ehhez hozzá erősíteni a négy flexibilis kart, ami a lámpákat tartaná. Komoly nehézségeket okozott egy jól felszerelt gépműhely hiánya, de kíhúzott a bajból egy régebben félretett döglött CD drive alsó lemeze. Egészen brutális, majdnem 1mm vastag vaslemezből készítették. Végül is nem kellett a vasfűrészt is bevetnem, sikerült lenyiszálnom egy kb. 60mm-es darabot a végébol, aminek a közepét átfúrtam 8-as fúróval. A lemez végét használtam, mert ott van egy felhajtás, ami merevebbé teszi. Viszont éppen ez a felhajtás majdnem megakadályozta, hogy a talpat be tudjam csattintani az álványfejbe. Szóval aki nekifog, erre is jó, ha odafigyel. Elovettem Tibi bácsi kincses ládáját, és átkutattam, milyen erősebb drótot találok. A legerősebb, egy villanyszerelésből megmaradt 70cm-es 3 eres réz vezeték volt. A réz olyan 1,5mm átmérőlyű lehet benne. Pákás embernek adódik, hogy a rezet forrasztja. Végül is így csináltam meg, de a szegény 50W-os Weller pákám nagyon megkínlódott velem együtt, mire a 4 drótot sikerült a lemezre forrasztanom. Volt amelyiket újra kellett forrasztani, mert egy kis feszegetésre levált. A vezetékre zsugorcsövet húztam, a zsugorcsőbe behúztam a táp vezetéket. A vezeték végét belehajtogattam a kampó helyébe, majd a zsugor csövet rázsugorítottam. Ezután meleg rgasztópisztolyból nyomtam egy kicsit a kampó helyére, belenyomtam a horonyba a mehajlított vezeték véget, és kitöltöttem a hornyot ragasztóval. Általában egy darabig várni kellett, hogy a ragasztó megdermedjen, mert különben a drót kifordult volna a horonyból. Azután lehetett kezdeni a következot....

Így néz ki, az álvány talp fogja fel a lemezt. Egészen profin nézne ki, ha lefújnám a lemezt is matt feketére. De én amator vagyok.

Gondolom mindenki tudja miért jó hátulról kezdeni?

Igen, ez volt a terv.

Reflektorok bekap. Nincs az a bogár, vagy lepke, vagy madár, vagy állat, amelyiket nem tudnám halálra rémíteni ezzel.

 

Folytatás is van. Sajnos a forrasztás nem sikerült, a reflektoraim úgy hullottak le, egyik a másik után, mnt elhervedt virágszirmok :(. Új megoldást kerestem.

A lemez két szélére egy-egy lyukat fúrtam, és egy-egy csokit csavaroztam hozzá. Szerencsém volt a lemezzel, a felhajtott szélek nem engedik a csokikat elfordulni. A tartó karokból levágtam olyan 3 cm-t, és olyan hosszan megcsupaszoltam, hogy a csokin átért a réz vezeték. Tanulva a korábbiakból, minden finomkodásomat félretettem, és durván megtéptem a csavarokat. Csokiból is olyat válasszunk, amelyik kemény anyagból készült. Lehet, hogy jobb megoldás a keményforrasztás, vagy a vezetékekre, csavarozható krimp szerelelése, és azzal való odacsavarozás.

Újra egyben a csillárom. Az ido ad majd választ, hogy tartós-e ez a megoldás?