Bogyószedő

2020-10-26

 

Éppen hatalmas ribizli újratelepítésben vagyok. Valamikor volt egy csomó, de kipusztultak. Arra viszont jól emlékszem, hogy szedni azt nem szerettem. Vannak olyan népek, mint az oroszok, vagy a finnek, ahol meg kell becsülni mindent ami a természet, az erdő ad, áfonyát, bogyókat. Az egyszerű szorgalmas ember kimegy a kosárkájával, és gyűjtöget. A lustább szorgalmas ember meg addig gondolkozott, amíg kitalálta az áfonyaszedőt. Alább egy "marjanpoimuri" nevezetű finn eszközt láthattok. Lehetünk barátok, de tuti nem vagyunk rokonok. Ezt a gazban (áfonyásban:) kell húzogatni, és a bogyók a fésüs részben megakadnak. De van nyeles kivitel is, hogy még hajolni se kelljen.

Nézegettem a finn webshop-okat, tisztában voltam vele, hogy 10 EUR befektetéssel nagyon sok munkát meg tudnék spórolni. Csak sajnos a finnek valahogy nincsenek felkészülve a magyar vásárlókra. Próbáltam keresgélni itthon is, de általában ki volt fogyva. Láttam egy fából készült modellt, ami szintén ki volt fogyva, amúgy 8000 HUF-ért mértek. Keresgélés közben találtam az alábbi képet egy néprajzi múzeum anyagai között, ami bizonyítja, hogy a magyar emberek előtt sem volt valamikor ismeretlen az áfonyaszedő fésű.

Már régebben kigondoltam, hogy a fésű résznek egy hagymaszeletelő tüskesort alkalmaznék (konyhafelszereléseket árusító boltokban 100-200 HUF-ért kapható). A mosószeres flakonoknak meg olyan jó kézreálló fülük van. Csak sokáig az nem állt össze, ha a flakon elejét levágom, hogyan tudom a fésűt beleerősíteni. Azután rájöttem, ha nem az elejét vágom le, hanem megfordítom a flakont, a talpa az szép egyenes.

Alkoholos filccel nagyjából átjelöltem.

Itt lesz a bemenet.

Kivágtam barkács ollóval, kifurkáltam. Öngyújtóval a széleket kicsit megkezeltem, hogy ne vágjanak. A fésüt bedrótoztam. Ezzel azért megdolgoztam. Lehet, hogy egyszerűbb lett volna két lukat fúrni, és fésűt egy műanyag rátéten keresztül két csavarral felfogni.

Készen is vagyok a kézreálló szerszámmal. Csak így októberben nincs szezonja a ribizlinek.

Ezért kipróbáltam csipkebogyón. És azzal is működött! Bár a csipkebogyó erősebben oda van nőve, mint ribizli :).