Megépítve - FH6 - Nyári Martin István

2018-03-30

 

Kedves Tibor!

"Nagyjából" késznek mondható az ön által tervezett FH6 fejhallgató erősítő, bár szerintem teljesen kész sosem lehet semmi a High End műfajban.

Az első nyákterv helyett amit szerkesztettem, készítettem egy másikat, amin vastagabb és rövidebb vezetősávokat használtam. A trafót is ugyanazzal a tömör réz huzallal kötöttem be inkább, mint amiket a kimenetekhez használtam.

A bemenetet testre húzó M27 (270 kOhm) értékű ellenállást először rosszul értelmeztem és 27 Ohm-osnak hittem. Persze csodálkoztam hogy miért nem hallok semmit.. :D mivel szépen egyből le is ment a testre a bemenő jel. A helyes értékű ellenállások beforrasztása után egyből megmutatta az erejét. :) A becsatoló kondenzátorok egyenlőre maradnak a képen látható SR Passive kínai csodák, amiket elméletileg WIMA-ként rendeltem egy oldalon, de nem azt kaptam.. :D A jövőben szerintem kapni fog Jantzen Silver Z-Cap becsatoló kondikat, bár így is gyönyörűen, erőteljesen szól a sima kimenetekhez képest. Az ellenállások gyanánt mindenhol Royal Ohm +-1%-os toleranciájú 50ppm/°C hőmérsékleti tényezőjű alkatrészeket használtam. Az összes elkó LOW ESR alacsony impedanciájú 105 °C -ig strapabíró kondenzátor. A FET-eken azokat a kis hűtőbordákat meg lehet érinteni nincs velük gond, bár később lehet kap nagyobb bordákat, valamint a 2W-os ellenállások hűtésén is gondolkodom. A készülékházhoz vettem egy 40 mm-es ventillátor-t is, bár eddig még nem került a dobozba, mivel eddig nem akadt a kezembe olyan eszköz amivel egy megfelelő méretű lyukat fúrjak a doboz hátuljára. A trafó primer forrpontjait meleg ragasztó pisztollyal leszigeteltem én is a biztonság kedvéért.

Fülhallgatóként eddig egy Sony MDR-EX110 hallójáratba helyezhető fülhallgatóval használom. Van egy Sony MDR-ZX310 fejhallgatóm is, viszont az mikrofonos és a 4 pines Jack a normál 3 pines aljzatoknak nem tetszik. Később én is szeretnék egy AKG K550 vagy hasonló kategóriájú fejhallgatót hozzá. Köszönöm, hogy megosztottad weblapodon ezt a remek tervet! Ajánlani tudom bárkinek aki minőségi hangzásra vágyik és van egy kis tapasztalata a DIY audio világban, vagy épp a tapasztalatot gyűjteni kívánóknak! Külön köszönet Mek Elek úrnak is aki a hobbielektronika oldalon szintén hasznos tanácsokat adott az építés során!

Üdv.: Nyári Martin István