Megépítve - FH6 - Mek Elek

2018-01-02

 

Kedves Tibor!

Nagy nehezen, végre elkészült a FH-6-os.

Majdnem fél évig nézegettem a polcon a dobozát, álmodoztam róla, hogy beváltja-e az elképzeléseimet? A panel egy éve formálódott és pihent egy zacskóban. 2017.12.28-án este 8-kor indítottam a végső rohamot a hangjáért.

A hűtőbordákat le kellett földelnem, és a 2 mm-es tápvezetékeket be kellett kötnöm. Ezzel eddig is sokat vergődtem a merevsége miatt, de a konstrukció része volt, bármi áron.

Eljött a pillanat, az üzembe helyezés. Keresztet vetve, hogy a hibákat kiszűrtem, fedelét rátéve, hogy a detonáció fojtva legyen, várva a füst megjelenését, benyomtam a bekapcsoló gombját. Füst nem volt, szagok sem terjedtek, csak a csend. Beletettem a legolcsóbb hallgatómat, legyen nemecsek ernő, semmi nem hallatszott. Óvatosan feljebb tekertem a hangerő szabályzót, semmi hangféle. Legyen ami ilyenkor lenni szokott, óvatosan a bemenethez közelítettem a kezemmel, hogyha harap el tudjam kapni, de csak halk morgással jelezte, hogy él. Én meg gyorsan kikötöttem a media playerhez, hadd csaholjon szívemnek kedvesen.

A tesztelés hamar hallgatássá vadult, és több mint két órát zaklattam szegényt. Első tapasztalataim szerint, több mint két órai hallgatás után a bordák csak halványan voltak langyosak. A zárt doboz elképzelésemnek a trafók langyisága lesz a küszöbe, a bejáratás során majd kiderül, hogy kell-e a dobozt lékelni?

A hűtőborda elemei, a FET, az ellenállás hűtőtömbje általános pasztával lett felhordva, az ellenállás furata a hűtőtömbben Keratherm KP 12 géllel lett kikenve.

Az immár elég ronda nyák (de kit érdekel) hang útjai 1mm-es tömör ezüstözött rézhuzallal lettek turbózva, a tápok 2mm-es tömör ezüstözött réz huzallal lettek bekötve, ami a csillagpontból kétfele futnak a bemenethez és a kimenethez, közelebb hozva azokat földelés szempontjából.

A készülék kialakítása mono block rendszerű, a készülékben nem találkoznak a földelések sem. Ezzel tettem lehetővé egy esetleges független kivezetésű hallgató megfelelő csatlakoztatását. Mivel nem telt V-capra, így Jantzen silver Z-cap-al vágtam bele. Talán egyszer megfejelem egy 10-20nF orosz olajjal, ha sikerül beszereznem.

Anno a Heed Canamp volt az általam készített, és tesztelt (barátom Sennheiser HD 600-ával) legjobb füles erősítő. Igényesebben építettem meg a gyárinál, szintén monoblock rendszerben, külön táppal, rendes csillagponttal, OPA606-tal és 2SD882-vel, vastag kábelezéssel (sodrott). Sajnos még névtelen becsatolóval. Tehát nem sportszerű csak úgy összeegyeztetni a hangjukat.

Az FH-6 eddigi hangja, bejáratás előtt, még nem végleges pufferekkel, megfelelő hallgató híján, úgy elsőre, talán helyesebb, ha azt írom, a benyomásaim:

Az FH-6 az első pillanattól kezdve vonzóan debütált. Megnyerő volt a hangja, pedig jól érződtek a fejhallgató gyengéi. Sajnos a Sennheiser HD 600-hoz nyárig nem valószínű, hogy hozzá férek. Bár egy darabig még a bejáratási idő is eltart. De azért van, ami a körülmények ellenére is megmutatja magát. Ahogy reméltem, a kapcsolási rajz, és a megépítés módja magába hordozza azokat az adottságokat melyek a hallgatás során rendkívüli élményekhez juttatja a hallgatót. Egyszerre testesek a hangok és részletezőek, mindegy egymáshoz közel vagy távol vannak, nem zavarják egymás auráját. Bizonyos műsorok esetében beszívják az embert az előadásba, és mint a vírusok leteperik. Szóval ilyenkor nehéz a befolyásból szabadulni, mint a bagótól. Nyugodtan állítom, a készülék hangja meghálálja a tervező és a kivitelező befektetett munkáját.

Aki nem hiszi, járjon utána, mi meg hallgatjuk.

Tibor, köszönöm mindannyiunk nevében a munkádat!

BUÉK!

Mek Elek


Kedves Tibor!

Fordítottam  pár órát a FH-6 hallgatására, és azt tapasztaltam, hogy igen szeszélyes, szókimondó a végletekig. Nem tetszik neki az egyszerű hallgatóm, utálja a vacak rádióadásokat, megveti a gyengébb számokat a media play-eren, és turkál a CD-imben is a kis hálátlan. De amit preferál, az aztán nem semmi, még a nemecsek ernőben is hallani a csodát.

A szellős hangképben lazán hallani a szólamokat, zörejeket, csodálatosak a kottarészletek, az előadók elkövetéseit, rengeteg részletre bukkantam, ami kíváncsivá teszi a továbbiakra az embert. Bár ernő karcolta a fülemet a hangjával, de mégis a KTME-006 olyan zenehallgatást tesz lehetővé amit eddig nem tapasztaltam. Valami ilyenért fogtam bele, reméltem egy ideje az efféle megvalósulást, de ez már nem a remény kategóriája, hanem a tárgyi valóság, immár.

Véleményem, hogy e csodának része minden apróság, amit alkalmaztam a kinyert hang érdekében. Ezeket már kipróbáltam a VF2-ből avanzsált VF-4-nél is, így hallottam mi mennyit hoz a hangzásban, és ezért alkalmaztam ezeket az FH-6-nál is.

Az az érzésem újnak hallgathatom zenéimet, nem fog untatni.

2018.01.02.

Elek