Megépítve - Kercsó Bertalan

2010-04-14

 

Elkészültem az FH3-mal, csatolok pár képet! Annyi változtatást eszközöltem csupán, hogy a visszacsatoló-elenállásokat tizedakkorára cseréltem és elhagytam a visszacsatoló-ágból az elkót. Ezt azért tehettem meg, mert az első fokozatokat fet-es bemenetű OPA2132-re cseréltem, így nem okozott kimeneti offszetet a bemenetek aszimmetrikus lezárása. Mindezt az elko elhagyása érdekében és a kisebb ellenállás-zaj reményében tettem. Továbbá a jelútban Wima fóliakondikat alkalmaztam.

Az áramkör megjelenése még ennél is lehetne szebb, viszont még nem alakítottam ki műhelyt az új lakásban, csak előtúrtam pár szerszámomat a bőröndök mélyéről, és elfekvő alkatrészekből összeraktam a konyhaasztalon. De megérte a fáradozást! Nagyságrendekkel szebben szól, mint az előző erősítőm, ami csupán 1 db OPA2132-t tartalmaz (egyébként egy 16 ohmos Panasonic RP-HT010-et hajtok vele, mert egyedül ezt a fülest bírom hosszú ideig elviselni a fejemen :) A zene még inkább életre kelt, sokkal több részletet mutat meg az FH3, a másik erősítőmet ezután már határozottan fátyolosabbnak, mosottabbnak hallom. Talán a kis fejhallgató-impedancia miatt is szembetűnő a különbség, nem tudom.

A kipróbálás során doboz nélkül sem volt semmilyen hallható zaj a kimeneten, viszont alu dobozba szerelve max. hangerő környékén hallható a trafó zúgása, így ha újraépíteném, műanyag dobozba szerelném (de szerencsére nem kell max-ra hangosítanom). Jel-vezetékeléshez 3 ill. 5 erű árnyékolt biztonságtechnikai kábelt használtam, a doboz csak a kimeneti csatlakozóknál van testelve. A 230 V-os pontokat ragasztópisztollyal szigeteltem.