Zuza pörkölt

2007-10-31

 

Ez már annyira bonyolult étel, hogy ehhez kell egy feleség aki megfőzi. Részemről a pucolásra, az aprításra, és az elfogyasztásra szorítkoztam:) A piacon jártam és nem tudtam ellenállni egy kis zúzának. Egy kis biológia: mivel a házi szárnyasoknak nincs foguk, ezért zúzájukat használják arra, hogy megevett magvakat emészthetőbbé tegyék. Szóval a magvakat egészben lenyelik, már ha a gondos gazda előzőleg a kukoricát, miegymást nem darálta meg. A tyúkok bekapdosnak apróbb kavics szemcséket is, és mindez a zúzába kerül. Ez nem más mint egy izomcsomó, ami arra hivatot, hogy a bekerült magvakat megőrölje, összemorzsolja. Szóval mi most ezt a tiszta finom izmot fogjuk elkészíteni. Pulyka zuzákat vettem. Ezeknek az az előnye, hogy nagyobbak, gyorsabban meg lehet őket tisztítani. Sok múlik azon, milyet veszünk, szóval hogy szép tiszta-e, vagy sokat kell velük vacakolnunk.

Először is pörkölthöz kell egy komolyabb mennyiségű, jelen esetben 3 fej hagyma, amit kis kockákra kaszabolunk.

A lemosott, kicsit megkapargatott zúzát is felmetéljük.

Itt gyűlnek a hozzávalók.

Nyilván a paprikát, meg a fokhagymát is mindenki fel tudja aprítani, de hát valamit fényképezni is kellett:)

A hagymát a zsíron megdinszteljük egy kuktában, majd beletesszük a zúzát is. Kicsit átsütjük, majd meghintjük pirospaprikával. Megkeverjük és annyi vízzel felöntjük, hogy ellepje. Beletesszük a fűszereket, paprikát, fokhagymát. Megvárjuk míg egyet rottyan, kisebbre vesszük a lángot és lezárjuk a kuktát.

Olyan kevésnek látszi a nagy kukta alján, lehet hogy inkább 3 kg-ot kellett volna vennem? :)

30-35 perc múlva megszüntetjük a hőközlést (elzárjuk a gázt, vagy kikapcsoljuk a villanyt:). 20 perc múlva, mikor levesszük a kukta fedelét, ez a látvány fogad... Bocsi, ha túl sok a lé, egy kicsit elforraljuk.

A nők nem a hasukon keresztűl fogják meg a férfiakat, hanem példáúl zúzapörköltön keresztűl. Ez most annyira jól sikerült, hogy tanítani kellene. Szavakkal el sem tudom mondani, azt hiszem inkább mindenki próbája ki! Mindenki úgy eszi, ahogy akarja, de friss kenyérrel isteni.