Csirke wok-ban

 

Szeretem a kínai ételeket.Ha otthon is akartam készíteni ilyet, ahhoz legjobbnak látszott ha veszek egy wok-ot. Ez egy kínai edény. Leginkább úgy lehet leírni, hogy egy vas tál. Többféle kivitelben is kapható. Állítólag az öntötvas a legjobb. Ebben nem kap oda az étel, mert a láng hiába éri helyenként koncentráltan az edényt, a vastag vas szétviszi a hőt. Másodsorban azért jobb a lemez edénynél, mert az öntötvas egy kicsit rücskös felületű, és így lehetőség van az edény közepéről a szélére félrehúzni a már átsütött vagy megpárolt alkatrészeket. Két hátránya van az öntöttvas wok-nak. Az egyik, hogy nehéz, így alakult, hogy a mosogatása és a benne való főzés rámragadt. A másik hátránya, hogy igazából nem szabadna kisúrólni, hanem csak egy kefével kisikálni. Sajnos a kínaiaktól eltérő higéniás szokásaim ezt nem teszik lehetővé. Így az allján lejött a feketés réteg, és használat előtt egy kicsit ki kell sikálni a rozsdát. A fekete réteget egyébként lehetne pótólni. Műhelygyakorlaton anno csavarokat úgy feketítettünk, hogy olajat öntöttünk rá, majd feltettük egy főzőlapra. Iszonyú büdös volt, de szép fekete, nem rozsdásodó csavarokat kaptunk. Ezt a büdöst egyemlőre nem akarom megkockáztatni a lakásban.

Én legjobban csirkecombból szeretem elkészíteni, de lehet csirke mellből, vagy pulykából is. A combról lefejtjük a bőrt, kicsontozzuk és felcsíkozzuk. Itt jön elő a csirke, vagy pulyka mell előnye. Előkészítjük a zöldségeket is. A hagymát nyolc felé vágjuk. A paprikát felcsíkozzuk.

Az olajat felforrósítjuk, majd a húst átsütjük benne. Egyszerre egy maréknyit, az átsütött húst félrehúzzuk az edény oldalára. Majd hozzáadjuk az apróra vágott vagy áttört fokhagymát, fűszereket. Megöntözzük szója szósszal. Vigyázzunk, ha sós szója olajat vettünk, nem nagyon kell hozzá só.

Megvárjuk amíg elfővi a levét (az olaj áttetsző lesz). Ekkor elkezdhetjük hozzá adni a zöldségeket. A zöldségeket csak néhány percig, pároljuk, ne főzzük szét őket. Többféle zöldséget is használhatunk. A hozzáadás sorrendjénél figyeljünk az egyes zöldségek elkészítéséhez szükséges időre (zöldbab, paprika, hagyma, gomba, sárgarépa, szója csíra). Ha zaftot is akarunk, akkor 2-3 dl vizzel felönthetjük, és egy-két evőkanál ételsürítőt adunk hozzá. A fűszerezésnél ezt vegyük figyelembe. Az elkészítéshez használhatunk wok-ot (lásd a képeken), de normál edényt is. Tálalhatjuk főtt rizzsel, vagy tésztával.