Ramazan pidesi - török kenyér

2023-12-27

 

Tulajdonképpen már a múlt héten szerettem volna sütni egy török kenyeret, csak nem fértem a konyhához. Ma meg azt vettem észre, hogy nem tettem még ki a receptet, most pótolom.

Remélem nem követek el olyan nagy baklövéseket, mint sok külföldi, aki előadja, hogy ők most megtanulták a legjobb magyar gulyás levest főzni disznóból... Szóval elnézést kérek, a törökök biztosan jobbak ebben, de sajnos itthon nem jutok hozzá, így bele kellett vágjak az elkészítésébe. Szerintem nem nagyon bonyolult, de ha igazán jót akartok, a savát-borsát a fekete kömyén (nigela) adja meg. Nálunk nem nagyon ismert fűszer. Egyszer vettem, de nem tudom mennyi ideig álhatott a boltban, mert nem volt sem ize... Szóval nem tudok tanácsot adni honnan érdemes beszerezni, de ha kelet felé jártok egy 10 dkg-os tasakkal szerezzetek be, sokáig elég lesz.

Ezen a képen azt látjátok, hogy felfuttattam egy fél élesztőt egy deci meleg vízben, egy kanál liszttel és egy kiskanál cukorral. Én szeretem tiszta kézzel a robotgép táljában elkeverni a hozzávalókat, és azután várok olyan 10 percet. Felraktam a mérlegre, és kitáráztam. Ha valaki esetleg nem ismerné, a digitális márlegeken van a tára funkció, vagyis hogy 0-ra lehet állítani, és akkor bemérhetjük a következő hozzávalót.

Tehát hozzáadjuk a fél kiló finomlisztet.

Csak ezután adjuk hozzá a sót, mert ugye a só és az élesztő alapvetően nem barátok.

Hozzáadjuk a tésztához a tojás fehérjét, és öntönk hozzá egy kis oliva olajat. A tojás sárgáját félretesszük a kenyér megkenéséhez, és ehhez is öntünk egy kis oliva olajat.

Hozzávetőleg 2 deci langyos vizet adunk még a tésztához, és a robotgépre bízzuk, hogy homogenizálja az elegyünket. A vízet apránkén adjuk hozzá, egy lágy tésztát kell kapjunk.

Azután a tésztánkat a mágikus konyharuhával letakarjuk 20-30 percre.

Ekkor a tésztát átgyúrjuk, kicsit lisztezzük.

Én két lepényt készítettem belőle, megint pihentetjük 20-30 percet.

Ezután ujjhegyeinkkel mintát nyomunk bele, előszőr körbe, majd a közepén kosár formában.

Megkenjük a olivaolajjal elkevert félretett tojássérgájával.

Megszórjuk ízlés szerint szézámmal és fekete köménnyel.

200 fokon olyan 20-30 perc alatt megsütjük szép aranybarnára.

Sajanos ez a kép nem adja vissza milyen szépen néz ki a valóságban, de amit szintén nem ad vissza, milyen finom... melegen törni belőle egy darabot.

Jó étvágyat!