Sportszelet

2016-05-17

 

Már jó régen megígértem több kedves kollégámnak, hogy feleségemtől megszerzem az isteni sportszelet receptjét. Végre sikerült! Eljött az idő, hogy a gyerekkel nem hagytuk a páromat titokban mesterkedni, hanem magunkat nem kímélve segédkeztünk és fotóztunk. Nem igazolódott be, hogy több kéz hamar kész ... :). Itt láthatók a hozzávalók. A felsorakoztatott edények számosságából is megállapítható, hogy ez nem az én specialitásom. Végül ennél sokkal több cuccot összekentünk a gyerek örömére.

A margarint, a cukrot és a tejet addig melegítettük, amíg a margarin és a cukor felolvadt, majd hozzákevertünk két rum aromát.

A keksz port és a kakaót összekevertük. A kakót célszerű egy szűrőn áttörni, hogy ne legyenek a masszában kakaó csomók. Erre ráöntjük az előbbi margarin-tej-cukor-aroma keveréket, és homogenizáljuk. Aki hiányzott kémiáról, annak összekeverjük :).

A masszát egy folpack-kal kibélelt tepsibe terítjük el. Erre a kezünket, valmint minden kezünkbe akadó konyhai eszközt felhasznáhatunk. A tepsit betesszük a hűtőbe, majd hozzákezdünk a csoki máz előállításához.

A csoki tulajdonképpen megegyezik az csokis szilvánál alkalmazottal. Ha nem vagyunk jedi-k, akkor itt választanunk kell a két út között. Sok csokival öntjük le, mert szeretjük a csokit (sötét), vagy szeretnénk szép kocekákat vágni, és akkor előnyősebb, ha vékonyabb a csoki (ez is sötét, de nincs lézerkardunk). A döntés szerinti csoki mennyiséget elterítjük, majd a hűtőbe tesszük.

Ez itt a SPORTSZELET. Jó látni egy igazi SPORTSZELET-et. Ez nem olyan kis bolti falatka, hamm, bekapjuk, és hova tegyem a papírját? Persze a konvencióknak engedve darabkákra vágtuk, meg a széleket ugye nem illik a vendégeknek feltálalni... mit is tegyünk velük? Ezt szokták irodalmilag költői kérdésnek aposztrofálni :).