Svéd gomba saláta

2007-11-01

 

Ez nálunk speciel meglepi étel. Valamikor a kezdet kezdetén készítettem el előszőr a páromnak, amikor hazavártam. Mint a későbbiek során látni fogjuk, ez az étel még mindég tartogatt meglepetést a számunkra. Első lépésben tisztogassuk meg a gombát. Folyo víz alatt mossuk le a rátapadt földet. Ezt késsel kapargatva elő is segíthetjük. Vágjuk le legalább a tönk végét. A gomba gyorsan barnul, de ettől nem kell megijedni.

Svéd gomba salátához én így szeretem felvágni a gombát. Kisebb fejeket kevesebb cikkre is elegendő. Talán nem a legegyszerűbb módja a felaprításnak, de a szemet is gyönyörködtetnie kell.

Huh, végre elkészültem vele!

A hagymákat így metéltem össze. A fejet félbe vágtam, majd azt negyedbe, majd felszeleteltem. Nem megy olyan gyorsan mint a TV-ben, de még megvan minden ujjam:)

Szükségünk lesz citrom karikákra is, mondjuk három szeletre. Szeletelés előtt a citromot alaposan mossuk meg!

A hagymát egy kis olajon dinszteljük meg, szeriem akkor jó, amikor elkezd barnulni.

Tegyük hozzá a gombát és forgassuk össze. A gomba elég sok vizet fog kiereszteni, de addig vagy fedjük le, vagy öntsünk alá egy kis vizet, mert különben a sok gomba felszedi az olajat és odakap. Tegyünk bele 3-4 babérlevelet.

És itt van a horror. Vérszínű spricc a konyhánk plafonján, a konyhaszekrényen, a kenyértartón, a függönyön... talán a zsebemben is (Mr Bean után szabadon):.

A plafon közelről. Magamat inkább nem fényképeztem le, nem voltam szép látvány:) Inkább kirohantam elsősegélyre a fürdőszobába. Annyi történt, hogy kinyitottam a paradicsom konzervet. Azóta megszáradtak a cseppek a plafonon, szép alvadtvér szinük lett. A helyes eljárás az lett volna, hogy a konzervdobozokat felnyitás előtt odaütögetem a vágódeszkához. Ekkor a paradicsompüré a doboz aljára csúszik, és ha van benne levegő, az a tetejére kerül. Amikor belevájom a konzervnyitót azt mondja hogy pffff... és kijön a levegő. Ellenkező esetben azt modja, hogy pcssssz... és a levegő kinyomja a paradicsomot. Eredetileg ezt felmelegített konzervekkel kapcsolatban hallottam, ki gondolta volna, hogy hideg paradicsom konzerveknél is jól jöhet?

Folytassuk. Remélem mindenki férehúzta a fazekat, amíg a paradicsom pürét lemosta, mert ha odaégett kezdhetünk mindent előlről:) Tegyük hozzá a citromkarikákat is, a leve nagy részét főzzük el.

Végre hozzáadjuk a paradicsomot is. A dobozokba tegyünk vizet, és a maradékot is mossuk bele a fazékba, szóval egy kis vízzel hígitsuk. Tegyünk hozzá vagy két evőkanál cukrot. Egy csipet sóval, ízlés szerint borssal ízesítsük. Kóstoljuk meg, tehetünk hozzá még ízesítőt, és ha nem elég pikáns, facsarhatunk bele egy kis citrom levet. A saláta most meleg, de tálalni hidegen fogjuk. Ez azért fontos, mert melegen intenzívebbek az ízek, szóval egy kicsit jobban ízesítsük meg!

Ez már tulajdonképpen a kész mű. Kis időre állítsuk hideg vízbe a lábost, hogy a saláta áthűljön, segítünk ebben, ha néha megkeverjük. Aztán tegyük üvegtálba, és helyezzük hűtőbe. Ha másnap tálaljuk, 2-3-három óra múlva vegyük ki a citrom karikákat. Én jártam úgy, hogy másnapra nagyon savanykás lett.