Rumos meggy

2011-06-12

 

Nagy kedvelője vagyok a rumos meggynek. Több módszer is van az előállítására. Valójában nem ördöngősség, csak sajnos nem olcsó. Szóval, ha szerencsések vagyunk, van meggy fánk, van is rajta meggy, ekkor szedünk belőle. Ha nem vagyunk meggy fával jól eleresztve, akkor irány a piac, a zöldséges. Azután kell hozzá még cukor, meg rum. Tehát aki szerencsés, annak van cukor, meg rum fája... ja nem, irány a bolt. Nagyjából a hozzávalók, meg még egy csomó dolog, ami nem való hozzá, de ott volt az asztalon. A boltban megvettem a legolcsóbb rumnak látszó tárgyat. Gondoltam, majd egy kis rum aromával feljavítom és igazam is lett. Egy ásványvizes flakonba öntöttem a Hajós szeszes italnak nevezett folyadékokat, és felturbóztam egy fél Szilas rum aromával.

A meggyet lecsumázzuk, mondjuk ha magunk szedtük akkor erre valószínűleg nincs szükség. Jól megmossuk. A szintén jól elmosott befőttes üvegbe szépen rétegezzük kristálycukorral. Jó bőven kell közé szórni.

Ezután felöntjük rummal, szinültig.

Elfelejtettem írni, hogy csavaros üveget, és fedőt használjunk. Szóval némi brutalitással, tekerjük rá a kupakot, ahogy csak bírjuk, majd tegyük fel egy stabil szekrény tetejére. Látszik, hogy az üvegben maradt még cukor jócskán. Ennek feloldódására heteket, akár hónapokat is kell majd várni. Elmondható, hogy ez a csemege nemcsak meggy, cukor meg rum, hanem még időigényes is. Viszont szerintem megéri a munkát.