Csípős paradicsomos húsgombóc

2013-01-09

 

Kicsit csalós a dátum, mert már ezt is megfőztem néhányszor tavaly, de megírni csak most sikerült. Van egy remek gastro-blog, ahol nemcsak a receptek remekek, hanem a remekek az ételekről készült fotók is. Szóval sokkal remekebb mint én, és ezért nagyon irígy vagyok rá. Innen eredezik ez az étel, de én egy kicsit másképp csinálom, ezért vettem a bátorságot, hogy leírjam.

http://fuszereslelek.blog.hu/2008/05/06/csipos_husgomboc

Első lépésben összevagdaljuk a húsgombóchoz valót. Én fele részben disznó húsból csinálom.

Egyre komolyabb segítségem van. Az élvezetesebb mnkákat már kiveszi a kezemből :-).

Jó egy ilyen robotgép a családban. A keverőtáljába belekerült a darált hús, a csípős paprika, csípős piros arany, két tojás, só, bors, kömény, majoránna. Azután ahogy gép összedolgozza, zsemlemorzsát szórok hozzá. Igazából ez nem teljesen kiszámított mennyiség, addig adagolom hozzá, míg a massza gyúrható, formázható állagú nem lesz.

A gombócok készítésénél is jól jön a segítség. Mint látható, vannak gombócok, meg még gombócabb gombócok is, sőt kerek gombócok, meg lapos gombócok, meg szögletes gombócok (lyukas nincs), de hozzávetőleg dió méretűek készítése javasolt.

Fiam megdolgozott az ebédért.

Így közben nekiláthattam a szósz elkészítéséhez. A végén mindig kiderül, hogy többet kellett volna csinálni.

A piacon elfelejtettem petrezselymet venni, és lehetett volna még TV paprikát is tenni bele. Izgatja a fantázimat, hogy egyszer kipróbálni valami zöldséges mártást készíteni hozzá gombából, vagy cukkiniből, esetleg karfiolból.

Egy kis olajon a hagymát megdinszteljük. Kicsit dinsztelem a paprikát is. Belekerül a paradicsom püré, felhígítom kb. kétszeres vízmennyiséggel. Belekerül a babérlevél, csípős paprika, bors,cukor, és egy kis só. Ha fölrottyant, indulnak a gombócok is

Úgy emlékszem, a gombócokat olyan 40-60 perc hosszatt főztem. Esetleg célszerű nem rögtön belerakni az összes erős paprikát, borsot, hanem főzés közben megkóstva megpróbálni eltalálni a kívánt fokot. Mi rízzsel vagy kenyérrel szoktuk enni. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!