Petrezselymes, gombás rántotta

2007-12-12

 

A rántotta az az étel, amelyet talán még a legtöbb férfi is képes elkészíteni. Lehet, hogy ezt kis leírást most azok fogják haszonnal forgatni, akik nem sorolják magukat ezen többség közé:).

Szóval, alaphelyzetben kiéhezve hazaesünk. Feltépjük a hűtő ajtaját, 2-4 tojást feltörünk, a serpenyőbe öntünk 2-3 evőkanál olajat, és megsütjük rajta a tojásokat. Kenyér só, pirospaprika hozzáadása után bekebelezzük.

Tényleg a kisebbség kedvéért, kicsit nézzük részletesebben. A tojásrántotta nagyon jól variálható, többféle dolgot is hozzáadhatunk, amivel megbolondíthatjuk. Speciel a gombára egy kicsit jobban rá kell készülnünk. Mivel hűtőben sem tárolható hosszabb ideig, csak előre megfontoltan és szándékosan követhetjük el. A legfontosabb alapanyagunk a tojás szerencsére hetekig elvan a hűtőben. Most aarra az optimális esetet nem is merek gondolni, hogy valakinek az udvarában néhány saját tyúk kapirgál és nincs rákényszerülve a ki tudja milyen tápos tojásokra. Nekem olyan emlékeim vannak ilyen helyekről, hogy itt nem csak udvar vagy tyúkol lelhető fel, hanem példáúl kamra, magyarul spejz nevű helység is szerves részét képezi a háznak. Ezen a helyen többnyire füstölt szalonna és kolbász is fellelhető, amelyek a tojásrántottánk adalékáúl felhasználhatók:) De térjünk vissza a sivár nagyvárosi környezetünkbe, ahol nem kell minden reggel a tyúkokat kiengedni, este meg bezárni, nem kell nekik kukroricáról, ivóvízről, miegymásról gondoskodni. És a tojást is nem a fészekben, hanem a hűtőgépben találjuk (és ezután, nem kell a gumicsizmánkból sem kilépnünk:). Tehát a kezdő rántotta készítők kedvéért a tojás lehet jó, és lehet záp. Gyerekkoromban a boltban még volt tojás vizsgáló készülék. Ez egy doboz volt, benne egy 100W-os körtével. A tetején volt egy luk, amire rá lehetett ültetni a tojást. Egy gombbal fel lehetet kattintani a lámpát. A romlott tojás arról volt megismerhető, hogy benne mindenféle sötét dolgot lehetett látni. Nem szükségszerű rögtön egy ilyen készüléket fabrikálnunk. Én is általában azt az aljárást szoktam követni, hogy egy csészébe ütöm fel a tojást. Azt megszagolom, és ha nincs semmi gond, beöntöm egy tálba. Persze könnyű ilyesmivel dobálózni, hogy felütöm, meg ha nincs semmi gond. Nos, a felütésnek az a módja, hogy a tojás oldalát a csésze pereméhez kocogtatjuk, míg a tojás körben megreped, majd két kézbe fogva, a hüvelykújjainkkal szétfeszítjük a két felet a csésze felett. Ha sikerült a tojás belseje csészébe folyik. Kezdők szedjék ki a beleesett tojáshéj darabkákat, inyencek bennehagyhatják:). Ne aggódjunk, nem ismerek olyan embert, aki a feltört záp tojást nem ismerné fel. Egyrészt baromi büdös, másrészt vöröses, vagy feketére elszineződött trutymó van benne. Ha feltörtük a kívánt darabszámú tojást, egy tálban összekeverjük. Nyolc tojáshoz hozzávetőleg egy kávéskanálnyi só kell. Én szoktam bele darálni még egy kis borsot is. Ha gombás tojást készítünk, egészen másmilyen lesz, ha adunk hozzá petrezselyem zöldet. Véleményem szerint a gombás tojásrántotta ízét egy nagyságrenddel nmegnöveli a petrezselyem alkalmazása. Akinek a kertjében van, az most megint előnyben van velem szemben, én kénytelen vagyok kb. két kávéskanálnyi szárított petrezselyem zöldet alkalmazni. Az egészet villával összemixelem.

Ha a hétvégén akarok készíteni egy családi rántottát, és még nem voltam a piacon gombáért, vagy nem kaptam szépet, jó alternatíva a füstölt szalonna, ami még egy panellakásban is sokáig eláll (egy idő után azért megavasodik). Ebből félcentis szeleteket vágva, a bőrét meghagyva, atetejét újnyi távolságban félig bevagdosva készűl a kakastaréj. Egyszerűen a serpenyőben a szalonnából a zsírt kisütve szépen kinyílik a szalonna. Esetleg a túl sok zsírt öntsük le róla, mielőtt a tojást ráöntenénk.

Fél deci olajon 2-3 fej hagymát is megfonnyaszthatunk. Ez magában is jó, de esetleg hozzá szeletelhetünk még egy paprikát is, nagyon finom rántottánk lesz. A hagymát nem mindegy hogyan szeleteljük fel. Célszerű a hagymát félbe, mejd megint félbe vágni, és felkarikázni, mert így a rostjait keresztbe vágjuk át. Ez gyorsítja a fonnyadását/pirulását. Az sem mindegy, hogy a hagymát olajon, vagy zsíron pirítjuk meg, de tessék majd kipróbálni.

A kolbászkarikák szerintem magyar kultúrkörben közismert rántotta adaléknak számítanak. Egy kis hagymával, vagy paprikával variálható. Ha még paradicsomot is teszünk hozzá, akkor elrontjuk a rántottánkat, mert akkor lecsót kapunk:).

Így néz ki a megtisztított, felszeletelt gomba. Öntünk alá egy kis olajat, lefedjük és megpároljuk. A gomba gyorsan levet ereszt lefedve. A fedőt levéve ezt el kell főznünk róla. Én lusta vagyok mosogatni, ezér fedő helyett kb. fél pohár vizet öntök alá, ami majd a gomba levével együtt elfő. Ne várjuk, hogy a leve teljesen elfő, amikor már kb. csak egy evőkanálnyi maradt, jöhet a tojás. Én mielőtt beleönteném a tojást, feljebb tekerem a gázt, mert a sok tojást lehűti az egészet. Valami ilyesmit kellene kapnunk. Én sülés közben kavargatni szoktam, de nyilván úgy is kivitelezhető, hogy nem kavarjuk, talán ilyenkor kisebb lángot alkalmazzunk, hogy ne kapjon oda az alja. Vigyázzunk, ha túl sokáig sütjük, a rántottánk száraz, élvezhetetlen lesz.

És most azok számára egy bónusz ötlet, akik kitartóan végigolvasták az írásomat. Speciális helyzetbe kerülhetünk, ha mondjuk táborozás közben egy egész csapatnak kell szabad tűzön tojásrántottát készítenünk, és talán csak egy bogrács áll a rendelkezésünkre. Ilyenkor ne csüggedjünk. Szükségünk lesz egy tiszta műanyag szatyorra. Ebbe ütjük fel a tojásokat. A szatyor egyik csücskét kivágva csorgatjuk a forró bográcsba a tojást, miközben fakanállal kavargatjuk.

Mindenkinek jó főzőcskézést kívánok. A nagyon bátortalanok is nyugodtan fogjanak hozzá, legfeljebb az első két három alkalommal készítsenek be a hűtőbe 20 dkg parizert:).