Olajoshal

2021-07-17

 

Aki az olajoshalat szereti, az... rendszerint konzerv formában jut hozzá, amivel két bajvan, egyrészt kevés van benne, másrészt drága. Arról nem is beszélve, hogy gyakran hallisztnek való aprólékot kapunk. Szóval ha egy jóízűt szeretnénk enni, komolyabb mennyiségű, és jobb minőségű halra van szükségünk. Én szeretek eleve szálka nélküli halból kiindulni, és az sem baj ha filé, mert a panel lakásban számítani kell a járulékos takarításra is. Így készítettem már afrikai harcsából, heckből, és most az Aldinál vásárolt tőkehal filéből. (Pangasius felejtős, aki nem tudja miért, olvasson utána.) Egy ilyen csomagban kapunk 85dk halat, és 10dkg jeget, felolvasztás után ezt leöntjük.

Következő lépésben ízlés szerint összeszecskázzuk a halat. Én ehhez a mennyiséghez 2 teáskanál sót tettem, és összeforgattam.

Ezek a fűszerek illenek az olajoshalhoz. Szegfűszegből csupán egy darabot dobtam bele, babér levélből is csak egyet, a többiből egy-egy púpozott teáskanálnyit. Ha valami nincs otthon, azért ne fussunk ki érte a világból, ízlés szerint lehet mást is beletenni. Amennire lehet, a lábos alján egyengessük el a halat.

Az egyengetés azért fontos, mert annyi olajat kell a halra öntenünk, hogy ellepje. Több luk, több olaj. Én napraforgó olajat és olíva olajat keverve használtam, összességében számítsunk rá, hogy legalább fél literre lesz szükségünk. Ezután hozzáöntünk 2dl vízet. Ezt majd szép lassan elforraljuk, azért fontos az olajszint, mert annak a végén is kell lepnie a halunkat.

A legkisebb égőn, minimális lángon olyan 3-4 óra hosszat tart a főzés. Akkor jó, ha csak gyöngyözik, és nem forr.

Persze elkezdett forrni, ezért a lábost kicsit félrehúztam az égőről és úgy folytattam a főzést.

És kész. Miután meghűl, átszedjük egy üveg edénybe, természetesen az olajat is ráöntjük. Hűtőben az olaj alatt eltartható egy hétig is.

Itt a vége, fuss el véle.