Lekvár befőzés

2018-08-05

 

A sárgabarack lekvárt természetesen nem augusztusban főztük be, de hát a jó web lap elkészítéséhez idő kell... Azt hiszem a legtöbb magyar ember tud a sárgabarackból akár lekvárt, akár pálinkát készíteni, ezért ennek a kis írásomnak az apropóját sokkal inkább egy cserép szűrőtál adta, de majd alább látjuk is.

Előszőr megtisztítjuk az érett, puha sárgabarackot. Amikor még élt Édeasnyám, a barack mértékegysége nálunk a vödör volt, és 30-40 üveg lekvárt főztünk be. Ma nagyon tréfás, 1000 Ft feletti árakat tudnak egy kis üveg lekvárra ráírni a piacon is, így még igen drága gyümölcsből is érdemes a lekvár főzésnek nekifogni.

A megtisztított gyümölcsöt lemérjük

Kilónként körülbelül 30-40 dkg cukorral felfőzzük.

Főzzük, főzzük, kavargatjuk... ilyesmi lesz belőle.

Itt látható az eszköz, a lyuggatott cseréptál, amit 2012-ben Korondon sikerült vennem. Egy ilyen tálat kaptam régen Édesapám Nővérétől, az egy elég régi darab volt, meg volt repedezve, meg kellett drótoznom, szóval megörültem, amikor Ilyés Mihály műhelyében/boltjában rátaláltam, a sok gyönyörű szép tányér, cserép, kancsó... között.

A problémám abból adódik, hogy az Édesanyám a barckot és az összes gyümölcsöt ledarálta paradicsom paszírozón, a Feleségemék meg a szimplán megfözött darabos lekvárt szeretik. És sajnos Édesanyám már több éve nincs közöttünk.

Nagyjából elfogadható kompromisszum a megfőzött barackot áttörni ezen a tálon, nem lesz annyira darbos, nem marad benne a héja, de nem lesz annyira sima mint az Anyúé volt.

A lekvár tetejére egy csipet nátrium-benzoát tartósító kerül, mivel a családban többen érzékenyek a szalicilra.

Az üvegeket lekötjük celofánnal és egy napig dunsztoljuk. A celofán engedi a lekvárt tovább szikkadni, sűrűsödni, ezért nem nagyon jók más lekötő fóliák, vagy közel hermetikusan záró csavaros kupakok. Egy 3-5 éves, már csak késsel kifaragható barack vagy szilva lekvár, hát az valami isteni... csak sajnos ilyet nem tudok most bemutatni.