Szilvásgombóc, hagymás nudli

2007-10-28

 

A fiammal bekéredzkedtünk Édesanyám konyhájába, hogy bemutathassuk, hogyan készülnek ezek az egyszerű de finom ételek.

Első lépésben megfőzünk héjában, hozzávetőleg 2 kg krumplit. Akkor jó, ha a villa könnyedén belemegy. Hideg vízzel öblítsük le, hűtsük le, és húzzuk le a héját.

Ezt krumplinyomóval áttörjük. Jó ha van az embernek segítsége:) A héjában főtt krumpli magában is nagyon finom. Rákészülhetünk egy kicsivel nagyobb mennyiséggel, ha az embernek sok segítsége van:)

Hozzávetőleg egy kiló lisztttel, egy tojással, szükség esetén kevés vízzel keverjük össze.

Gyúrjuk tésztává, ha kell adhatunk hozzá még lisztet, vagy vizet.

Ezt a fiam valami TV műsorban láthatta, miden esetre a tésztát nem zavarta a dögönyözés, ő meg nagyon élvezte.

Nagyjából ilyesmit kellene kapnunk.

A tésztát feldaraboljuk, és most hosszú gilisztákat nyújtunk belőle. Nekünk már sajnos tönkrement bizonyos szú bogarak miatta gyúró fánk, így megelégedtünk az alaposan letisztított viaszos vászonnal letakart asztallal. A tészta gyúrása és sodrásakor ne feledkezzünk meg lisztet bőven alászórni, hogy ne tapadjon le.

A nudlit, a hosszú giliszták feldarabolásával nyerjük.

Mikor még én voltam gyerek, ilyen kis gombócokat sodortunk a nudlikból. Mivel mindig lusta voltam, javasoltam, hogy inkább ne sodorgasuk a nudlit, olyan mindegy milyen, ha úgyis megesszük:)

Forró, lobogó vízbe kifőzzük. Egy kicsit még azután is főzzük, miután feljöttek a felszínre. Egyszerre ne tegyünk a vízbe túl sok nudlit, mert összeragadhatnak.

Ugyanezt a nudlit, ehetjük prézlivel, lekvárral, mákkal, de most pörköltös hagymásan készítjük el. Ehhez nagyobb mennyiségű hagymát (ez itt 6 nagy fej) megtisztítunk, összevágunk, mintha pörköltöt akarnánk készíteni. Ezt már a tészta gyúrása közben is csinálhatjuk, főleg, ha van még segítségünk, vagy nagyon gyorsak vagyunk:) Egy kis vizet, és egy kis olajat öntünk alá, majd takarékon elég sok ideig fonnyasztjuk. Elég macerás, vigyázni kell, nehogy odakapjon. Sajnos mi is így jártunk. Ha észrevesszük, hogy odakapott, tegyük át a hagymát egy másik fazékba, ami leégett azt ne kapargassuk át!

Ez maradt abból a sok szép hagymából:( Tegyünk hozzá bőven piros paprikát.

Ez nem paradicsomos káposzta, hanem a paprikás hagymánk.

Ez pedig a hagymás nudlink. Van aki a családban még tejfölt is tesz rá. A mennyiségek tekintetében el kell mondjam, hogy az előkészített tésztamennyiségből két nagy jénai tálra való hagymás gombóc, és még vagy 20 szilvás gombóc készült.

Nézzük a szilvásgombóc készítését. Anyu a fagyasztó ládában, komolyabb mennyiségű szilvát tárol. Ez példáúl tavalyi, mert idén csak pár szem volt a fákon. A tésztából karikákat vágunk, a közepükre egy-egy szilvát teszünk. Jól körbe kell gyúrni, gömbölygetni tésztával, mert ha lyukat hagyunk, főzés közben kifolyik a gombóc.

A szilvás gombóchoz prézlit kell pirítanunk. Ezt jó nagy lábosban készíthetjük, mert ebbe bele kell majd hengergetnünk a gombócokat.

Még jó ideig főznünk kell, miután a gombócok feljöttek a víz színére. Szűrő kanállal átszedjük a prézlis lábosba, majd a lábost mozgatva, rázva belehengergetjük a gombócokat a prézlibe.

A szilvás gombóchoz, szerintem elengedhetetlen a fahéjas porcukor. Egyáltalán nem szüksége prcukrot vennünk. A robotgépünk kávé örlő fejével ledaráltam néhány kupak cukrot, majd megszórtam őrölt fahéjjal. A fahéjjal bánjunk óvatosan, elég tömény.

Itt látható, hogy a gombócban pontosan egy darab szilvát tettünk:) Az az igazság, hogy ha sokszor csinálunk szilvásgombócot, és módunkban van különböző szilvákat kipróbálni, akkor rájövünk, hogy szilva és szilva között is van különbség. Mi példáúl ezt a szilvát (vörös szilvának nevezzük a családban) szeretjük. Ez nem magvaválló, viszont nagyon jó szilvásgombócba, lekvárnak...

A lényeg hogy kisérletezésre fel, mindenki próbájon ki minnél több szilvát!