Kontakt grillezés, avagy emlékek Albániából

2009-07-06

 

Tavaly elvetődtem Albániába is. Egy vendéglőben ettem sült zöldségeket, meg mindenféle grillezett húsokat. Az egész balkánról szép emlékeim vannak kaják vonatkozásában. Most már magyar licencia a pálinka, de arrafelé is ismerik a módját, hogyan kell ilyesmit előállítani. Visszakanyarodva a fő témához, annyira ízlettek a grillezett zöldségek, hogy utána kérdezősködtem. Először nem-igen hittem, milyen egyszerű az előállításuk. Veszzük a hozzávalókat, felszeleteljük, fűszeres olajba beforgatjuk, és jól meggrilezzük.

Íme a hozzávalók. Roston sütött májat is Albániában ettem előszőr. A májnak az az érdekessége, hogy nagyon gyorsan megsül, és szerintem sokkal finomabb íze van, mint kirántva, vagy resztelve.

A hozzávalókat felszeleteljük, kb. 8 mm-es vastagságúra. A májat inkább csíkoznom sikerült, mint szeletelnem, remélem vannak nálam profibbak is :).

A fűszert összekeverjük az étolajjal. Éppen ezek a maradékok voltak itthon. Nekem a fokhagymás ízlett jobban.

Íme a kontaktgrillező station. Azt hiszem csinálhattam már ilyesmit itthon, mert a feleségem pánikszerűen becsomagolta alufóliával az asztalt :). A grill alá gyúródeszka került.

Az első ellenőrző próbálkozás.

Megy ez kérem szépen. Egy hibája van ennek a kajának, hogy lassan készül, vagy be kellene szereznem valami komolyabb méretű apparátot. Így a nyári melegbe éppen jó, hogy nem is vagyunk olyan éhesek, ki bírjuk várni, hogy szép apránként érkezik a kaja. A szakács meg igyekszik az egész sütő felületet kihasználni.

Egy májas-hagymás-cukkinis életkép.

Ez az egész önmagában fogyasztható, nem kell hozzá köret, kenyér. Több képet már nem csináltam, nehogy valakinek elvegye a kedvét az ezután következő mosogatás. Mondjuk a mi készülékünk azért jó, mert kivehetők a sütő lapjai, és így egyszerűbb rendbe rakni. Előfordulhat sütögetés közben, hogy a tálcán felgyűlik az olaj. A felesleget sütögetés közben konyhai törlővel leitathatjuk. Most már mindent elmondtam. Az illatát és az ízét nem tudom leírni, ki kell próbálni!