Kenyér sütés

2017-12-03

 

Nagyjából az összes kenyeremnél hasonló receprtúrát/eljárást követek. Fél kiló liszthez hozzáadom a felfuttatott élesztőt, robotgépben a tésztát összekeverem, megvárom amíg a duplájára kel,és 40 perc alatt megsütöm. Van hogy az 40 dkg búza liszthez 10 dkg rozs lisztet keverek, van hogy olívát vagy hagymát teszek a tésztába, és általában megszórom magokkal. Nézzük hogyan készül az olívás kenyér.

Itt láthatók a hozzávalók.

Ez nem a cappuccino-m, hanem a felfuttatott élesztő. Ez úgy készül, hogy egy bögrébe egy deci tejet öntök, teszek bele egy kiskanál cukrot, és meglangyosítom mikróban. Azután belemorzsolok egy fél élesztőt, és az ujjammal kevergetem, amíg már nem érzem a cukor és az élesztő darabkáit. Azután félrerakom, és kb. negyed óra alatt hasonló eredményre számíthatunk.

A keverő tálba beletettem a lisztet, az olíva bogyókat, és belekerül kb. 12-15g só.

Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, 2-3 evőkanál olíva olajat és még annyi vizet, hogy a tésztánk hasonló állagú legyen. Lassancskán kell adagolni, nehogy túl híg legyen. Ha csak kicsit öntöttünk több vizet, hagyjuk a gépet tovább dolgozni, lehet, hogy a liszt felszívja, de azt is megtehetjük, hogy még egy kis lisztet adunk hozzá.

Jól beválik a jobb oldalt látható, kaparó kanál. Keverés közben visszapiszkálhatjuk vele kimászó tésztát, most konkrétan az edény közepére terelgettem vele. Meghintettem egy kevés liszttel.

Most következik a bűvész atrakció. Letakarom az edényt egy konyharuhával...

... és addig várok, amíg a tészte hozzávetőleg a kétszeresére kel.

Az tésztát az edényből kivettem, sütőlapra tettem.

Most készül a mixtura pext... ja nem, a szóróanyag. Erre használhatunk napraforgó, len, szézám, fekete kömény meg még a csoda tudja milyen magokat. Én direkt vettem egy doboz nagy szemű sót is.

A tésztát megkenjük vízzel.

Majd szakszerűen megszorjuk a magokkal.

Késsel megpróbáljuk beirdalni.

Én 20 percig felső sütéssel sütöm, majd légkeveréssel 190 fokon még 20 percig. Sütés után a kenyeret kivesszük, és rácson hagyjuk kihűlni.

Két órás munkánk eredménye. Azon kívűl hogy finom, az is nagyon tetszik, hogy csak kevéssé morzsálódik. Nem olyan mint a bolti :).


Hogy lássátok egy hagymás kenyér készítését is, igaz kevésbé részletesen.

Két fej hagymát kevés olajon megdinszteltem. Azután ki kellett hűteni. Itt látjátok, hogyan kell szakszerűen a panel ablakon a palacsinta sütőt kilógatni. Szerencsére most tél van, nem ejtettem senki fejére, és a felettünk lakó sem bagózott ki az ablakon.

Az élesztő felfuttatásával kezdtem, hogy majd összeszedi magát, amíg a hagymával foglalaloskodom. Az élesztő volt a gyorsabb. Feleségem már keresgélni kezdett tálat, lavort, vödröt, de akkor kész lettem a hagymával.

Keveredik a tészta, kenyér akar lenni.

Kicsit pihent, míg kétszeresére kelt.

Sötőlap, vizezés...

...magozás...

...és már készen is van. Jó étvágyat!