Kinyomós keksz

2017-12-28

 

Már régebben vettünk egy keksz kinyomót, és valamikor sikerrel használtuk is. Az eszközt meg is találtuk, de hiába rémlik, hogy receptek is voltak hozzá, azok nem kerültek elő. Mit tehet az ember, elkezdi túrni a netet, és a fellelt receptekből átlagot von. Ez a kép a robotgépben összekevert tésztát akarja mutatni. Sajnos csak utóbb láttam, hogy homály lett :(...

A kinyomóval egyszerűen, gyorsan lehet gustusos kekszeket készíteni, de van néhány dolog, amin el lehet csúszni. A tészta lágysága fontos, ezt befolyásolja még a tészta hőmérséklete is. A tésztát a sütőlapra kell nyomni, nem lehet sütőpapírt használni, kikenni, liszttel megszórni, mert a kinyomott tésztának rá kell tapadnia.

Figyeljük meg a kinyomó lemezeket, domborúak. Úgy kell a kinyomó hengerre feltenni, hogy lefelé domborodjanak. Kicsit attól is függ mennyit kell nyomni, milyen formát használunk.

Az első sütés. Légkeveréses sütőben 12 perc 190 fokon. Figyeljünk oda, mikor a sütő bemelegedett, egy-két perccel rövidebbre kellett vennem a sütést.

Közben kitaláltam, hogy sütés előtt a kekszeket megszórtam kristálycukorral. Bejött.