Kalória hegyek

2009-12-06

 

Eljött az ideje, hogy lefogyjak. Nem egyszerűen fogyókúrázzak, hanem hogy lefogyjak. Sajnos már számos évem elpergett, olvastam, hallottam a témában mindenfélét. Én nem vagyok szakértő, nem akarok új vallást teremteni, és nem fogom a tuti fogyás módszerét leírni. Talán egy kissé mérnöki módon szeretném körbejárni a témát.

Rögtön a fizikából ismert könyörtelen anyagmegmaradási törvénnyel kell az embernek kezdenie. Az anyag nem vész el, legfeljebb átalakulhat energiává, illetve fordítva. Ez működik. Ebből kiindulva mondhatjuk, ha valamit nem eszünk meg, az nem is tud hízlalni. Illetve, ha le akarunk fogyni, akkor bizony kevesebb energia forrást kell bevinnünk, mint amennyit a szervezetünk elhasznál. Meg akár azt is mondhatjuk, ha már bevittük, használjuk el, dolgozzuk le. Ezek a lehetőségeink.

Az ember persze nem egyszerűen egy m tömegű test, ami x erővel nehezedik a székre. Azt sem akarom mondani, hogy spirituális értelemben külön lelkünk van, de van biológiánk, vannak érzéseink. Ezeknek megint nem mernék szakértőjeként villogni. Legfeljebb együttérzésemről tudom biztosítani azon olvasóimat, akik szintén túlsúllyal küzdenek. Azért kanyargok errefelé, mert első lépésben kell az elhatározás. Nem egy országos teke bajnokság megnyerésére kell fogadalmat tennünk, nem kell átlépnünk a saját árnyékunkat, nem emberfeletti tettre kell vállakoznunk. Tisztában kell lennünk azzal, hogy amibe belefogunk, az nem egy akció, egy kúra, hanem szorgalmas munka lesz. Nem biztos, hogy egy héten belűl valami látványosat fogunk elérni, inkább arra kell felkészülni, hogy ez tevékenység a mindennapjaink része lesz. Ezt lehet úgy is mondani mondani, hogy életmód váltás, de nem szeretem a nagy szavakat, nekünk sem erre lesz szükségünk, hanem kitartó munkára.

A kövér ember tudja magáról, hogy gond van vele. Tanuló évek alatt a társaitól igen nyíltan megkapja a kritikát másságáról. Kilépve az nagybetűs életbe, neki sokkal jobban meg fog kelleni dolgozni mindenért, mint normális testalkatú társainak. A kövér ember tisztában van vele, hogy ő számos dologra, tevékenységre nem képes úgy, mint normális testalkatú társai. Létezik egyfajta beletörődés, megkeseredés, hogy én ilyen vagyok, próbáltam ezt meg azt, de nem ment, hát ez van és kész. De nagyon jól ki tud az évek során alakulni a hárítás módszere is, aminek segítségével a kövér ember meg tudja magának, vagy éppen a környezetének megyarázni, hogy ő miért kövér, miért kell kövérnek lennie. Azután van az az eset, hogy a kövér ember túllép a mindennapi elégedetlenségen, és valamit kezdeni akar a problémával. Ekkor kell a fentebb említett elhatározás.

Köszönet:
Szüleimnek - hogy vagyok,
Barátaimnak - aki vagyok,
Kedvesemnek - amilyen vagyok!

Ezért az idevágó gondolatért nagyon meg kellet dolgoznom, mert égen-földön nem találtam. Közel 10 éve egyszer már feltettem a honalpomra, szerencsére eszembe jutott, és szerencsére volt róla mentésem. Nagyon nem szerettem volna újra költeni. Azért sem, mert nem én fogalmaztam meg ilyen frappánsan, hogy az ember nem egy magányos szikla az erdőben, vagy a pusztában. Persze lehet, hogy így érzi, lehet, hogy szükség lesz erre, hogy megkeményítse a lelkét, de az embernek sokat segíthetnek vállakozásában az őt körülvevő emberek, a barátai, a kedvese. De persze nekik sincs varázspálcájuk, amivel egy suhintással segíteni tudnának, csupán apróságok, bíztatás, együtt gondolkodás, odafigyelés...

Eddig arról írtam, hogy az embernek előszőr a gondolatai között kell rendett rakni, nézzük azokat a dolgokat, amit a biológiánkról fontosnak tartok, vagy éppen tudok. Az eddigiekből is láthatjuk, hogy a fogyókúrát nem lehet leegyszereűsíteni az anyagmegmaradás törvényére. Azt is szóba került, hogy biológiai lények vagyunk. A szervezetün egyszerre fantasztikus, és egyszerre nem egyedülálló a világmindenségben, létezik még néhám milliárd kisebb-nagyobb mértékben eltérő példány belőlünk. Az ember szervezete ugyebár anyagcserét folytat a környezetével. A bevitt anyagok egy részét sikerül megemésztenie. Ebből részben energiát nyer, részben felépíti önmagát. Ha huzamos ideig rendelkezésre áll többlett tápanyag, na abból keletkezik a baj, a háj, a túlsúly. Ha elkezdjük csökkenteni a rendszeresen bevitt tápanyagot, akkor a szervezetünk rövid távú reakciója az, hogy hoppá gond van, kevesebb a kaja, nekem is takarékra kell kapcsolnom. Ezért károsak a rövid néhány napos vagy hetes fogyókúrák, mert amint megint jön a táp, a szervezetünk azonnal visszatölt, és elkezd felhalmozni, hátha jönnek még szűkös idők. Ezért 1-2 kg ideiglenes súlycsökkenésért akár újabb 5kg súlytöblettel is fizethetünk. A másik bolond gondolat a null diéták. Igazából, ha meg lehet úgy is oldani, hogy ne éhezzünk, akkor minek? De ennél sokkal súlyosabb a helyzet. Orvosilag kimutatták, hogy azok az embereknél akik null diétáztak, vagy hasonló életkörülmények közé kerültek (háború, fogság), nem közvetlenül az ételmegvonást követően, hanem hozzávetőleg egy év múlva gyakran lép fel halál. Akkor inkább vegetáljunk kövéren! Ha nézünk TV-t, ha csak az újságos stand kirakatában is látjuk a divatos lapokat, akkor belénk súlykolják, hogy vannak mindeféle táplálék kiegészítők, fogyókúrás szerek, dzsuvák. És aki fogyni akar, az fizessen meg érte, hamár igy elhízott. Én nem tudom, hogy ezek a szerek szarok-e? (Egyes fotó retusáló programokat már elég jól tudok kezelni, szóval jó pénzért, bárkiből a fotóján tudok egy karcsúbb példányt varázsolni.) Én részben bizalmatlan vagyok, részben smucig. Előszőr inkább megpróbákozok a pirulák helyett a természetesebbnek látszó zöldségdús étrenddel.

Van két érdekes story ami az eszembe jutott. Ezekből megtudhatjuk, hogy kiemelkedő sportemberek milyen ételeken éltek, a kimagasló teljesítmény elérése érdekében. Persze nekünk fogyni vágyóknak, pont az ellenkező pólusról kell összeválogatni a mindennapi betevőnket. Az egyik Schirilla Györgyről szól, aki anno minden évben átúszta a jeges Dunát. Nos ő mézzel kevert mákot evett. Nem lehet rossz. Állítólag csontritkulás ellen is kiváló, de akkor a napi adag csupán egy kanálnyi. De lássuk a legbrutálisabbat. Egy ismeretterjesztő csatornán láttam egy riportfilmet egy finn gyerekről (sajnos a nevét nem tudom) , aki csupán a saját erejéből eljutott az északi sarkra, és vissza is jött. Finnországban nemzeti hősként tisztelik. Azt hiszem ott jobban át tudják érezni az emberek, hogy mit is jelentett ez a vállakozás. Elmesélte, hogy mivel saját magának kellett az ételt is magával vonszolnia, csupán a legtáplálóbbat vihette magával. Na ki mit gondol? Fagyasztott zsírt vitt magával. A minuszokban a zsír kőkeményre fagyott. Abból farigcsált és gázfőzőn melegítette meg. Valahol félúton csütörtököt mondott a gázégő, azután kénytelen volt a fagyott zsírt elrágcsálni. Az út végére a fogai tönkrementek.

Csináltam egy táblázatot, hogy milyen kajaféleség mennyi kalóriát, energiát tartalmaz? Engem egyik másik érték meglepett. Magyarázatot kaphatunk belőle arra, hogy miért nem jutunk előbbre, mikor egész nap zöldségen tengődünk, csak este, szigorúan gyomorkilukadás ellen, bekapunk egy kis mogyorót, vagy egy fél csomag ropit. A táblázatot én igazítottam felületesre, mert szerintem teljesen felesleges adat, hogy 100g ponytban 147, vagy 150 kcal energia van. Sokkal fontosabb, hogy nagyságrendileg legyünk tisztában azzal, hogy melyik étel féleségben mire számítsunk. A neten fellehető egyéb táblázatokból indultam ki. A netes adatokat ne vegyük kézpénznek! Egyes termékeknek nézegettem a csomagolásán feltüntetett értékeket, amik esetleg csak köszönő viszonban voltak a netes értékekkel. A táblázatomba nem akartam minden kutyafülét szerepeltetni, mert mondjuk szerintem egy átlagember asztalára viszonylag olyan ritkán kerül füstölt angolna, hogy az erősen tart a nullához.

  Étel fajta

 Megnevezés

 kcal

 Gyümölcs

 alma, málna, görögdinnye, grapefruit, szeder, ribiszke, szamóca

 30

 

 kajszibarack, mandarin, narancs, őszibarack

 45

 

 ananász, ringló szilva, naspolya, szilva, cseresznye

 60

 

 szőlő

 80

 

 banán

 100

 Zöldség

 uborka, sóska, spárga, retek, fejes saláta, brokkoli, kínai kel, paradicsom, spenót, paprika

 20

 

 csemegeuborka, savanyított káposzta, parajpüré

 20

 

 padlizsán, cékla, cukkini, káposzta, kelkáposzta, karfiol, zeller, tök, patisszon

 30

 

 fagyasztott zöldbab, fagy.brokkoli, fagy.karalábé, fagy.parajkrém, fagy.spárga

 30

 

 karalábé, póréhagyma, sárgarépa, zöldbab, vöröshagyma, gomba

 40

 

 konzerv borsó

 60

 

 burgonya, sütőtök, zöldborsó, torma, tofu

 90

 

 fagyasztott kukorica, paradicsompüré

 110

 

 kukorica, tejes

 130

 

 fokhagyma

 140

 

 olajbogyó

 160

 

 száraz bab, sárga borsó, lencse

 320

 

 szójagranulátum, szójakocka

 450

 Gabona származék

 zsemle, kifli (db)

 150

 

 kenyerek

 250

 

 gabona félék, dara, pehely, liszt, burgonyapehely, burgonyapüré-por

 350

 

 cornflakes (kukoricapehely)

 370

 

 száraztészta, kétszersült, pogácsa

 400

 

 korpovit, müzli szelet

 430

 édesség

 pite, almás meggyes, túrós (db)

 220

 

 meggyes pite (db)

 220

 

 almás rétes (db)

 240

 

 túrós batyu (db)

 250

 

 kakaós csiga (db)

 260

 

 mákos rétes (db)

 370

 

 meggyes rétes (db)

 400

 

 lekvárok, aszalt gyümölcsök, mazsola

 280

 

 méz

 330

 

 kristálycukor, cukorkák, babapiskóta, háztartási keksz

 400

 

 nutella, mogyorókrém

 540

 

 csokoládé, magvak, dió, mogyoró, mandula, mák, napraforgó, tökmag, pisztácia

 600

 Hal

 busa, heck, keszeg, pisztráng, fogas, tőkehal

 100

 

 amur, ponty

 150

 

 hering, lazac

 210

 

 harcsa, kaviár, lazac, olajos hal

 270

 

 olajos hering

 380

 Hús

 borjú, csirkemell, csirke comb, vaddisznó, borjú-, marha-, sertésvelő

 120

 

 borjúmáj, marhamáj, sertésmáj, csirkemáj

 130

 

 tyúk, pulyka, sertéscomb, sertéskaraj, gépsonka, pulykafelvágott

 150

 

 házi nyúl

 160

 

 pacal

 170

 

 bárány, pecsenye kacsa

 200

 

 füstölt főtt tarja, párizsi, krinolin, szafaládé, virsli, baromfi párizsi, rakott nyelv, vadász

 220

 

 marha hús

 250

 

 birka, sertés, debreceni, kenőmájas, hurka, mortadella, disznósajt, olasz felvágott

 320

 

 sertésdagadó, liba

 400

 

 libamáj

 470

 

 szalámi, kolbász

 520

 

 csontvelő

 850

 Tejtermék

 tehéntej 1,5%

 50

 

 tehéntej 2,8%, kefir, joghurt

 60

 

 tehéntej, kakaós tej, gyümölcsös joghurt

 70

 

 tehéntúró, sovány

 80

 

 krémtúró

 140

 

 félzsíros tehéntúró, energiaszegény tejföl

 150

 

 körözött

 170

 

 zsíros tehéntúró, tejföl

 200

 

 feta, köményes, mozzarella

 220

 

 krémtúró, mazsolás, vaníliás

 230

 

 gomolya, tejszín hab, camping, mackó, csárdás, pálpusztai, camambert

 300

 

 anikó, edami, márványsajt, karaván, füstölt tömbsajt

 350

 

 parmezán, ementáli, pannónia, parenyica, trappista

 400

 Tojás

 tojás (db)

 70

 

 tojásfehérje (db)

 15

 

 tojássárgája (db)

 55

 Ital

 light cola

 1

 

 bolero, italpor

 16

 

 cola, fanta, tonic

 45

 

 rostos kajszilé, szőlő nektár, narancslé

 50

 Zsiradék

 vajkrém

 390

 

 főtt császárhús, kolozsvári szalonna, szendvics vaj

 650

 

 füstölt szalonna

 710

 

 margarin, teavaj, zsírszalonna

 750

 

 tepertő, csécsi szalonna

 810

 

 libazsír, sertésszír, olajok

 930

 öntet

 mustár

 100

 

 ketchup

 380

 

 majonéz

 730

Szerintem már mindenkinek a könyökén jön ki a tanács, hogy a napi táplálkozásunk során, lehetőleg reggel együnk kiadósan, és estefelé viszonylag már csak könnyebb és kevesebb kaját fogyasszunk. Az is jó, ha napközben lehetőleg nem csak a háromszor étkezünk, hanem több alkalommal. Persze magunk alá vágunk, ha tízóraira meg uzsonnára benyomunk egy kis kekszecskét... Az is jó ötlet, hogy evés előtt gurítsunk le egy nagy pohár vizet. Hasznos, ha feldobunk egy táblázatot, amiben feljegyezzük, mikor mit, mennyit ettünk. Ezt nem kell másnak megmutatni, de ha ezt-azt lehagyunk belőle.. hát hülye dolog, ha magunkhoz sem tudunk őszinte lenni. Szeszes italok kimaradtak a táblázatomból. Talán elrettentésül bele kellene raknom őket, durvábbak mint a zsír, vagy az olaj. A táblázatomban beszineztem a veszélyes kajákat. A diétán belűl meg kell oldjuk, hogy ne legyünk egyoldalúak, mondjuk az uborka az jó, abból zabálhatunk, de nem ehetünk állandóan csak uborkát. Ritkábban, illetve kis mennyiségben ehetünk a brutális kalóriákkal fenyegető kajákból is, de számoljunk az energia töblettel.

Kimaradt még az az eset, hogy zabálunk, de majd ledolgozzuk. Ne áltassuk magunkat! Nekem, bizonyos számítások alapján, másfél órás edzés során sikerült hozzávetőleg 600 kcal energifeleslegtől megszabadulnom, amit könnyűszerrel pótolhattam volna 10 dkg téliszalámival. Ez egy ilyen tré dolog :(. Jó a bányászoknak, mert ők állítólag napi 12000 kcal energiát is elhasználnak. Sajnos a mai Magyarországon viszonylag nagyon kevés betöltetlen bányás állás van. Annak ellenére, hogy el kell fogadjuk, csak mozgással nem fogunk tudni lefogyni (talán marathoni futás még szóba jöhet), azért nagyon fontos. Nem kell okvetlenül konditermet építenünk a lakásban, na jó, futnunk sem kell. Nagyon jó például, ha gyaloglunk. De úgy kell fél órát, órát gyalogolnunk, hogy kimelegedjünk, leizzadjunk, akkor lesz hatásos.

Kimaradt, hogy az egyes ételeknek milyen egyéb kedvező hatásai vannak, például a fokhagyma nagyobb mennyiségben antiszeptikus hatású, a banán kalória dús, de nagyon jó kálcium forrás, a busa nem csak kalória szegény, de nagyon jó hatással van az érrendszerre...a mákos rétest pedig nagyon szeretem:). Most-már nagyon elegem van ebből az okoskodásból. Ott az internet, tessék olvasgatni, mindenféle okosságot össze lehet szedni :)!