Indonéz kaja

2014-10-12

 

Egy kedves kolléganőmtől kaptam egyszer egy indonéz receptet, amit akkor el is készítettem, de mivel nem csináltam belőle egy ilyen kis leírást, csak annyira emlékeztem, hogy három fej fokhagymából kell kiindulni, és rízs is kellett hozzá. Gyerek is nyaggatot, hogy az mennyire ízlett neki, csináljak megint. Ezért kolléganőmtől megint elkértem a receptet, és persze szombaton elindultam a piacra anélkül, hogy pontosan memorizáltam volna a hozzávalókat. Nagyjából azért sikerült bevásárolnom.

Echte indonézek ne olvassák tovább a működésemről készült leírást, mert ez biztos olyan, mikor egy német ungarische gulas-t főz.


Elkészítés:

Az apróra vágott fokhagymát és gyömbért meg kell pirítani, utána mehetnek rá a fűszerek, majd a kisebb kockákra vágott, sózott husi. Ha a hús is megpirult, nyakon lehet önteni egy kis szójaszósszal. Ha rottyant így egyet, akkor mehet bele a kész párolt rizs. Én abba is szoktam tenni egy kis kurkumát. Tálalás előtt szoktam rászórni a snidlinget, ill. meg lehet még bolondítani egy nagyon vékonyra sütött és vékony csíkokra vágott rántottával, amit szintén a tetejére szoktak szórni. Az omlett helyett helyenként tükör tojit tesznek a tetejére, úgyis nagyon fincsi!

Fűszerek: só, bors (ez el is maradhat), kurkuma, ha van garam masalah (akár el is maradhat), esetleg chili, ill. szójaszósz.

Ha nagyon vegára szeretnétek venni egyszer a figurát, akkor hús helyett lehet bele tenni julienre vágott répát, vékonyra vágott káposztát, bébi zöldborsót, bébi kukoricát, szója csírát, vagy akár tofut is.

Jó étvágyat hozzá, remélem ízleni fog: Móni


Előszőr mindig a zöldséget szoktam megpucolni, felszecskázni, de mivel a csirkehúst be akartam kicsit sózni, meg pácolni, mégiscsak ezzel kezdtem. Szóval a két csirkecombot megnyúztam, kioperálam belőlük a csontokat, azután kissé apróbb darabokra felaprítottam. Besóztam és szójaszósszal összekevertem.

Jobbra az ipari mennyisgű fokhagyma. Szerintem normális ember ennyit csak kolbász készítéshez pucol meg egyszerre. Minden fej után le kellett a kezem, meg a kést csutakolni, mert ragadtak a fokhagyma levétől, a fokhagymaléhez meg csomókban ragadt a már egyszer lehámozott héj. Azután ami balra látható, az a gyömbér. Nem nagy darab, és így fényképen szépen mutat. Egyébként ilyen aljas magyar gyökérnövény nics (csicsókától eltekintve). Az az aljasság, hogy szét kell darabolni, majd minden darabkát külön meg kell hámozni.

Csak sikerült elkészülnöm a fokhagymával, meg a gyömbérrel.

A póréhagyma, meg a snidling abszolút lemaradt, de szerencsére még sikerült két csomag újhagymát kapni.

Első lépés, megpirítjuk a fokhagymát meg a gyömbért. Így legalább a végére nem lesz annyira erős az ízük.

Következő lépés, hogy hozzáadjuk a húst és tovább pirítjuk.

A recept szerint itt kell hozzáadni a fűszereket. Ezek voltak itthon. Meg só, meg bors, meg szójaszósz.

Valójában a curry fűszerkeveréket jelent, és India környékén olyan mennyiségben alkalmazzák, mint mi a pirosaprikát. Nekem bírja agyomrom a paprikát, de a corry-t... igyekeztem egy kompromisszumos mennyiséget belemérni.

Persze kurkumát tettünk az előre megfőzött rízsbe is, ami ettől sárga lett. Viszont, hogy a konyhában különböző helyeken mért lettek sárga foltok, azt utólag nem tudtam a feleségemnek megmagyarázni.

Kicsit már a fűszerek is kezdtek odakapni, szóval már ideje volt a hagymát beletenni.

Kis pirítgatás után, hozzákevertem a rízst is. Ilyen lett a végeredmény. Gyereknek mondtam, hogy jó étvágyat hozzá, és jól rögzítse az emlékei közé, mert apát sokára fogja megint rávenni, hogy ennyit pepecseljen.