Hidegtál

2012-03-27

 

Egyik barátomtól kaptam egy .pps file-t, amiben nagyon ínycsiklandó, de főleg ötletes hidegtáli fogások szerepeltek. Valójában én ilyeneket még nem is láttam. Közelgett párom szülinapja, gondoltam egy életem, egy halálom, én bizony belevágok. Elrobogtam fiammal a közeli áruházba, és mindenfélét bevásároltam, amiről úgy gondoltam, hogy kell. Baromi sokat szobrászkodtam vele, hulla fáradt voltam, mire mindent bedugdostunk a hűtőbe, azután maradt egy csomó hozzávaló...

Ez koktélparadicsomból készült katicabogarak, lazac ágyon. Ha vettem volna magos kenyeret, akkor szendvicskékre lettek volna téve. Közepes méretű koktél paradicsomból készülnek. A paradicsomot félbe vágjuk, tetején félig bevágjuk. Alul lapos V alakban egy darabot kivágunk belőle, így ha felülről kicsit megnyomjuk, szétnyilik és egy katicabogárra emlékeztet. A feje oliva bogyóból készült, és a szárnyakon a pöttyök is oliva bogyóbol vannak. Valami kis zöldsgből, lehet metélő hagyma is, csinálunk nekik csápokat is.

Ezt én lazacrózsának kerszteltem. Kígyóuborkából vágunk egy vastagabb szeletet, majd késsel kúposan kifaragjuk a közepét. Erre kentem sajtkrémet. Egy snidlinges sajtkrémet vettem. Eleve gondoltam, hogy túl kemény lesz a célhoz, egy evőkanál tejföllel és egy evőkanál majonézzel összekevertem (homogenizáltam:), valami eszméletlen finom lett. Lazacból csíkokat vágtam, és feltekertem, majd ráültettem az uborkaszeletekre. Negyed citromkarikákkal díszítettem. Az erediteben mintha bele lett volna nyomva a citrom az uborkába, de ez nem sikerült. Talán kicsit be kellet volna vágni. Lazacból és sajtkrémből megfelelő rátartással kell venni, igaz a leeső mennyiséget nem hagytuk veszni a fiammal :)

Ez a sajtvirág, vagy sajtkála. A szárak erediteleg párolt spárgából készültek volna, de nem nagyon szeretjük, ezért kigyóuborka széléből készítettem. fogtam egy darab lapka sajtott, belekentem egy kis sajtkrémet, ráfektettem a uborka csíkot, majd a két csücskét behajtottam. Az első darabokat nagyon meghajtottam, rögtön ki is repedtek. Azután a tálról nem nagyon lehetett egyben és egyenként leemelni őket. Talán egy kicsit be kellett volna olajozni alatta a tálcát, talán még célszerűbb rögtön arra tányérra tenni, amin majd tálaljuk a vendégeknek, azután majd megküzd vele mindenki úgy, ahogy tud.

Ez a szívtojás. Tulajdonképpen keménytojás, szív alakúra formálva.

Ez meg itt a tojásbandázs, vagy kötözött tojás, vagyis így készült a szívtojás. Az eredeti megoldásban egy V alakban meghajtott kartonlap, vagy valamilyen műanyag lap volt, meg egy kicsit vastagabb fa pálca, mondjuk mint egy fakanál nyele. Fiamnak technika órához múltkor vettünk a patikában spatulákat, hurkapálcika és befőző gumi meg gondolom minden háztartás szerves tartozéka. Először azt gondoltam, hogy csak 6 percig főzöm a tojásokat, és a félkemény tojásokat teszem bandázsba, majd tovább főzöm. De a tojás máshogy müxik, nem folyamatosan keményedik fel mint én, hanem kell neki a tíz perc, azután lehet kötözni, és éjszakára bedugni a hűtőbe, és másnap szeletelni.

Terveztünk még kis darazsakat is. Baromi drágán, pénzt ne sajnálva, vettem hozzá nagy szemű barna/lila olíva bogyókat is. Zöld meg barna szeletkéket kellett volna váltakozva fapálcikákra tűzni hozzá, snidlingől lehetett volna csápjuk, és uborkszeletkékből a szárnyuk. Viszont ehhez magozott olíva bogyók kellenek, én meg ilyet nem kaptam. A bogyók húsát késsel csak lefarigcsálni tudtam, nem sikerült szép karikákban lefejtenem.

A maradék uborkából, paradicsomból, olívabogyóból, egy kis fetasajt, egy fél kaliforniai paprika és egy kis olíva olaj hozzáadásával csináltam egy kis sopszka salátát mindezek mellé.