Hamburger

2009-07-10

 

Több dolog összejátszása vezetett oda, hogy hamburger gyártásba fogtam. Az egyik, emlékszem még a rendszerváltás táján, sok kis hamburgeres bódé működött Budapesten. A Mester utca Körút felöli végénél volt egy olyan kis büfé, ahol tizenegynéhány féle hamburgert árultak. Ez alatt nem azt kell érteni, sajttal, vagy anélkül. Volt csirkemájas, magyaros... a többire már sajnos nem emlékszem. Mióta ezek az amerikai gyorsétterem-láncok eluralkodtak, kipusztultak ezek a kis büfék, pedig egészen más íze volt az ő hamburgerüknek, no meg a méretük is nagyobb volt. Egy ilyen hamburgeres büfé még működik nálunk. A múltkor kedvet kaptam ahhoz a régi jó ízhez, és feleségemmel vettünk két hamburgert. Volt benne zsemle, csalamádé, hagyma, ketchup, mustár, csak a húst nem találtuk. A körítést lerágva, végül is találtunk benne valami kis izét, ami a húst szimbolizálta :(. Az idő mindent megszépít?

De nézzük, mit kell tennünk, ha nem a szebbnél-szebb Photosop-os hamburger reklámot akarjuk bámulni a multiknál, és után meg egy kis vacakot bekapva elgondolkodni, mennyit kellene még vennünk, hogy érezzünk is valamit? A hamburger zsemlét egy másik multinál, négyes csomagokban vettem, összesen 8 db-ot. Már vagy harmadszor csináltam hamburgert, de akárhogy kavarok, a húst eddig mindig 9 részre sikerült osztanam :). Az igazi hamburger húsba csak marha hús, só és bors kell. Állítólag sokkal jobb faszénen sütni, amit egyenlőre panelban nem tudok megoldani. Én egy kicsit más összetevőkkel futottam neki. A húsokat és az egyik hagymát feldarabaltam (a másikat felkarikáztam, az majd a csalamádét fogja vadítani). Közben azon merengek, hogy mi is az olyan káros ebben? Ha veszem a sovány marhahúst, egy kis olajon megsütöm, egy zsemlével meg zöldséggel megeszem? Talán a ketchup, meg a majonéz? Mondjuk nyilván más, ha csak üres salátát legelek, meg egy kis küszöböt rágok hozzá, de ez egyébként sem szokásom :).

Ezt együtt ledaráltam. Jó ha van az embernek egy robotgépe, de nekem még plusz segítségem is volt (sikerült az érdeklődését felkeltenem :).

A darált húst egy kiskanál sóval és borssal összekevertem.

Eddig serpenyőben, gázon sütöttem, de fröcskölt, macerás volt. Most gondoltam egyet, a tepsit megkentem olajjal, bele a kilapított husit, és a tetejét is megkentem olajjal. Tepsiben a húst is jobban sikerült kilapítanom. Legközelebb lehet, hogy megpróbálok egy kerek keret-formát is bevetni, akkor egész profi kinézete lesz.

Tíz perc sütés után megfordítottuk a húsokat, majd még tíz percre visszatettük. Egy kicsit sok levet eresztettek, azt egy kanállal leszedtük.

Persze a zárókép egy kicsit homályos lett. Ebben a végkifejletben már nagy szerepe van az egyéni ízlésnek, mehet bele mindenféle zöldség, sajt, meg amiről még hallottunk. Én csalamádéval és hagymával szeretem, sok ketchup-pal és mustárral lefojtva. Én most két ilyen hamburgerrel kibéleltem a gyomrom. Mindenkinek hasonló jókat kívánok!