Ecetes torma

2005-12-28

2016-04-12 - Kiegészítve a szeleteléses hámozással, amit 2009-ben fotóztam :)

 

A boltokban kapható ecetes torma, hát minek bajlódjunk vele? Ez csak addig kérdés, amíg nem ettünk friss házi tormát. Egy késhegynyi házi tormától könnybe lábad a szemünk, és elmúlik a náthánk. Nézzük, hogyan készíthetjük el a csemegét gázmaszk nélkül.

Először is szerezzünk be egy szép gusztusos tormát. Legjobb, ha saját kertünkből, akkor biztos, hogy friss. Igaz télvíz idején a fagyott földből bajosan lehet kitermelni. Ennek hiányában a piacon vehetünk, általában folpack-ba csavarva. Sajnos ez lutri. Egyáltalán nem lehetünk benne biztosak, hogy friss-e? Ha puha akkor biztosan állott, de vettem már egész jó kinézetűt, és mégis fű íze volt. Ez napokra letört. De Te kedves olvasóm ekkor se csüggedj, menj és tegyél próbát egy másik árusnál. Ezt az 100-200 Ft-ot meg kell reszkírozni.

Már a piacon próbáljunk meg olyan szemmel választani, hogy a tormánk jó részét le fogjuk hámozni. Szóval mint az egyszeri viccben, gerendának, kapanyélnek már nem lesz jó, de fogpiszkálót még faraghatunk belőle :) Ne feledjük leöblíteni a tormát.

Az újabb technikám szerint, előbb felkarikázom, majd a karikákról metélem le a vastag héjat, azután még felkockázom. A torma elég kemény, sokkal keményebb mint mondjuk a sárgarépa, ezért használjunk éles kést, és vágódeszkát. A mélyebb benövésekben vágjuk szét a tormát, és távolítsuk el a koszos, fekete valamiket.

Az ecetes tormát eredetileg úgy készítették, hogy a tormát lereszelték. Na ilyenkor jön jól egy gázálarc, de garantáltan elmúlik tőle a nátha. Az újítás az, hogy húsdarálóban is le lehet a tormát darálni. Én egy robotgépben szoktam elpempősíteni. Ezek az eljárások jóval kíméletesebbek a szakáccsal szemben.

Készítsünk egy csavaros befőttes üvegbe saláta levet, vízből, ecetből és cukorból. Érdekes dolog, hogy ha a torma erejét el akarták venni, akkor egy kis időre berakták a sütőben. De hasonlóan elveszi a torma erejét, ha sót rakunk a salátalébe. De mi, ugye ezt NEM AKARJUK :)

Itt az aprító apparátusunk. Nem akarom a típust reklámozni, biztosan számos robotgépnek van hasonló szecskázó funkciója. Ennek hiányában se csüggedjünk, keressünk egy húsdarálót. Ennél a pontnál, aki szerencsés és rendelkezik terasszal, kerttel, vagy nyári konyháva az vonulján át oda, aki szerencsétlen, az nyissa ki az ablakot.

Egy jó darabig kell kerregtetni a készüléket, míg a boltihoz hasonló finomságúra szecskázza a tormát a robotgép.

És végra összekutyulhatjuk az alapanyagokat. Célszerű szabadban csinálni, és úgy álljunk, hogy a szél ne az arcunkba fújja a felszabaduló illatot :) Újabban a saláta levet beöntöm a szecskázó kupakba (atetején van egy kis luk, így nem tud úgy kicsapni a torma illata/szaga).

Ez pedig az ecetestormának látszó készítmény. Valójában EZ AZ ECETESTORMA. Vendégeink figyelmét próbáljuk meg felhívni, hogy ez úgy néz ki mint a bolti, de mégis más. Nekünk van egy kedves barátunk, aki a figyelmeztetésünk ellenére próbált meg egy kiskanálnyit egyszerre lenyelni belőle, minek következtében hosszasan nem kapott levegőt, és tenyerébe temette arcát, de végül is jó egészségnek örvend ma is. Ez végszónak sem utolsó, egészségére mindenkinek!